Situație alarmantă la Spitalul Județean Giurgiu: Mai mulți pacienți împart o mască de oxigen pentru gura de aer care le asigură supraviețuirea. Pacienții stau și pe scaunele medicilor

Situație alarmantă la Spitalul Județean Giurgiu: Mai mulți pacienți împart o mască de oxigen pentru gura de aer care le asigură supraviețuirea. Pacienții stau și pe scaunele medicilor
Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID” / Foto: Facebook / Dr. Carmen Cimpoesu
Publicat: 19/10/2021, 16:45
Actualizat: 19/10/2021, 16:54

Spitalul Județean de Urgență Giurgiu are acum peste 140 de pacienți COVID-19, dublu față de capacitatea Secției Infecțioase, extinsă odată cu transformarea Neurologiei în secție pentru bolnavii cu SARS-CoV-2. Toate paturile sunt ocupate, iar pacienții care ajung în spital sunt tratați pe scaune, luate inclusiv din cabinetele medicilor, și împart mai mulți aceeași mască de oxigen.

Prefectul din Giurgiu, Aneta Matei, a făcut un apel disperat la primarii din județ să ajute financiar pentru a fi cumpărate mai multe concentratoare de oxigen.

„Avem nevoie de paturi pliante, de concentratoare de oxigen, chiar și de scaune”, le-a transmis prefectul Aneta Matei primarilor.

”Oamenii nu știu cât de rău este în spitale”

Apelul prefectului vine după ce a fost în ultimele zile, împreună cu președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu, la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, unde au vorbit cu medicii și au văzut cât de disperată este situația din secția care tratează pacienți cu COVID-19, care nu mai au loc nici pe scaune.

„Am fost la spital să vorbim cu medicii, să vedem ce au nevoie. Au fost zile când medicii și-au luat scaunele de la birou, le-au băgat în containere, ca să poată să trateze pacienții măcar așezați pe scaune”, a spus prefectul.

”Din păcate, oamenii nu știu cât este de rău în spital. De aceea, fac un apel la oameni să se vaccineze, să se protejeze. Astăzi, chiar am făcut un apel către medicii de familie, să vină să facă gărzi”. 

Prefectul județului Giurgiu

Deși numărul paturilor pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 a fost suplimentat în Secția Infecțioase de la 20 la 70, apoi Secția Neurologie a fost transformată în zonă pentru bolnavii cu COVID-19, tot nu sunt suficiente locuri pentru numărul de pacienți care crește de la o zi la alta.

”Au 140 de bolnavi de COVID zilnic, pe care îi tratează cum pot, pe scaune. Ce faci în situația asta, nu încerci să îi ajuți cum poți? Toți aceștia sunt dependenți de oxigen”, a adăugat prefectul.

”Este greu acum să găsim soluții, situația este disperată în toată țara”

Managerul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș Chivu, spune că ar putea fi tratați și mai mulți pacienți, dacă ar fi aduse paturi pliante și concentratoare de oxigen.

”Rog primarii de comune să ajute. Dacă fiecare cumpără un concentrator de oxigen, putem ajuta oamenii care pot fi salvați. Fiecare primar a preferat să ajute cu bani Spitalul Județean, astfel ca unitatea sanitară să achiziționeze aparatura necesară”, a mai spus Aneta Matei.

Prefectul a adăugat că deși secretarul de stat Raed Arafat a promis de ceva vreme că va trimite la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu un tir SMURD, cu aparatură pentru pacienții COVID, unitatea medicală încă nu a primit o astfel de unitate mobilă.

„Este greu, pentru că situația este disperată peste tot în țară, iar noi încercăm să găsim soluții locale. Din păcate, în țară, suntem pe penultimul loc în privința numărului de vaccinați, iar în ce privește incidența, suntem în prima jumătate națională”, a mai spus prefectul Aneta Matei.

România a ajuns, marți 19 octombrie, la cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei, în februarie 2020. De luni până marți, 18.863 de oameni au aflat că sunt infectați cu SARS-CoV-2.

Județul Giurgiu a ajuns la o rată de infectare de 8,59 și a avut în ultimele 24 de ore alți 185 ce oameni confirmați cu COVID-19.

Autoritățile au anunțat un număr fără precedent de pacienți cu COVID-19 decedați: 574, dintre care 561 în ultimele 24 de ore și 13 din zilele anterioare. Cei mai mulți pacienți decedați aveau vârste peste 60 de ani.

Din cei 574 de pacienți decedați, 528 erau nevaccinați și 46 vaccinați. Cei 46 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 40 și 80 de ani. 43 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități.

În spitale sunt acum internați 19.730 de pacienți cu COVID-19, dintre care 1.805 în stare gravă, la ATI, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Printre pacienții internați sunt și 486 de copii, 36 dintre ei fiind la ATI.


Citește și:

Situație fără precedent în ultimele două săptămâni din valul patru de COVID: Aproape 14 decese pe oră. Numărul cazurilor noi se apropie de 200.000, cât populația Ploieștiului

Bilanț coronavirus 19 octombrie. România înregistrează un nou record negativ: 18.863 de cazuri noi, 574 de decese și 1.805 pacienți la ATI în ultimele 24 de ore

EXCLUSIV | Tată, mamă și fiu, morți în aceeași zi de COVID. Niciunul nu era vaccinat, dar doar femeia avea comorbidități

Situație paturi ATI COVID: 1.805 paturi ocupate, niciunul liber la nivel național

Aproape 300 de localități din România înregistrează rate de infectare mai mari sau egale cu 10 la mia de locuitori

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun