Slujbă în ucraineană la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru refugiați ucraineni. Aceștia vor putea lua lumină sfântă de la Israel de la mitropolitul Moldovei

Slujbă în ucraineană la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru refugiați ucraineni. Aceștia vor putea lua lumină sfântă de la Israel de la mitropolitul Moldovei
Foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL
Publicat: 23/04/2022, 19:22

Refugiații din Ucraina se vor putea bucura la Iași de sărbătoarea Învierii Domnului, de o slujbă ținută exclusiv în limba ucraineană la Catedrala Mitropolitană. Conform reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, credincioșii ucraineni cazați în zona Iașului vor putea lua, alături de toți credincioșii ieșeni prezenți la slujbă, lumină sfântă de la Înaltepreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Acesta va conduce soborul de preoți care vor sluji în această noapte la Iași.

Ulterior, credincioșii ucraineni se vor putea retrage în incinta Ansamblului Mitropolitan.

„Vor putea participa apoi la Slujba de Înviere oficială în Biserica «Sfântul Gheorghe» – vechea Catedrală Mitropolitană. Vor sluji părintele Dumitru Popescu, etnic român din Ucraina, și părintele Valdislav Nedelcu, vorbitor de limbă slavonă și slujitor la Biserica Talpalari din Iași. Slujba de Înviere va fi oficială în limba slavonă bisericească, așa cum se slujește în Ucraina”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Aceștia au mai spus că după slujba care se va termina târziu spre dimineață, ucrainenii se vor bucura de ospitalitatea românească, conform tradiției pascale. Mai mult, în toate cele trei puncte vamale din Arhiepiscopia Iașilor, dar și în puncte similare din toată Moldova, se va asigura sprijinul persoanelor ce vin să se refugieze din Ucraina, oferindu-le acestora și produse tradiționale pe toată perioada pascală.

Lumina Sfântă, în jurul orei 20.00 pe Aeroportul Iași

Lumina sfântă va ajunge pe Aeroportul Internațional din Iași în jurul orei 20.00, iar de acolo va fi distribuită de voluntari în toate județele Moldovei. Pentru prima dată, însă, după cum precizează reprezentanții mitropoliei, lumina care se aprinde la Ierusalim va ajunge și în Republica Moldova.

Înaltpresfințitul Petru, mitropolitul Basarabiei, va fi la Iași alături de IPS Teofan pentru a primi delegația Arhiepiscopiei Iașilor care aduc de la București lumina ce sosește de la Ierusalim. Dorința lor, explică cei de la Mitropolie, este ca toți românii de peste Prut să poată să primească, anul acesta, lumină de la Ierusalim.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult