Soprana Anna Bondarenko, solistă a Operei Naționale din Odessa, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: ”Muzica este limbajul universal al păcii”

Soprana Anna Bondarenko, solistă a Operei Naționale din Odessa, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: ”Muzica este limbajul universal al păcii”
Soprana Anna Bondarenko, solistă a Operei Naționale din Odessa
Publicat: 31/03/2022, 10:06
Actualizat: 31/03/2022, 10:13

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își arată în continuare susținerea pentru poporul ucrainean și pentru artiștii uimitori ai acestei națiuni greu încercate în aceste momente de neimaginat, prin găzduirea sopranelor Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko la Cluj-Napoca, dar și prin distribuirea Annei Bondarenko în rolul Tatiana, în spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, ce va avea loc pe data de 1 aprilie 2022, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:30.

Solistă a Operei Naționale și Baletului din Odessa, Anna Bondarenko a fugit din calea războiului, și după un drum riscant, a ajuns în siguranță la Cluj-Napoca.

În semn de solidaritate, Opera Națională Română din Cluj-Napoca îi oferă tot sprijinul pentru ca aceasta să-și poată continua activitatea profesională și să beneficieze de tot ce are nevoie, în această perioadă. Pentru Anna însă, cel mai important este faptul că are posibilitatea de a colabora cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca într-o serie de spectacole, în care va putea transmite tot ceea ce simte, în cel mai emoționant mod, interpretând roluri atât de dragi și pline de semnificație. Iar primul rol este Tatiana în distribuția spectacolului Evgheni Oneghin.

În cursul lunii aprilie, cele două soprane – Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko – alături de mezzosoprana de origine ucraineană Liza Kadelnik, angajată a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, vor susține un recital de muzică ucraineană, dedicat refugiaților ucraineni din Cluj-Napoca, unde aceștia vor avea acces gratuit.

Soprana Anna Bondarenko, solistă a Operei Naționale din Odessa

Cu gândul la suferința poporului ucrainean

Opera Națională Română din Cluj-Napoca este mereu cu gândul la suferința poporului ucrainean, astfel că – în data de 4 martie – a susținut spectacolul THE ARMED MAN: MISĂ PENTRU PACE de Karl Jenkins, realizat în parteneriat umanitar cu Filarmonica de Stat din Oradea, iar în urma acestui eveniment, cu ajutorul publicului, au fost strânși peste 20.000 lei care vor fi donați pentru ajutarea refugiaților ucraineni.

”Dorim să o facem pe Anna Bondarenko să se simtă ca acasă și să simtă totodată, căldura, emoția și sprijinul unui public deosebit, pentru care suntem extrem de recunoscători. Suntem profund îngrijorați de tot ce se întâmplă în Ucraina, dezaprobăm cu fermitate toate agresiunile Rusiei împotriva poporului ucrainean, sub nicio formă agresiunea nu poate fi tolerată sau justificată”, au transmis reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. 

În același timp, Opera Națională Română din Cluj-Napoca nu va exclude în niciun caz din repertoriul său, niciun artist sau compozitor rus, doar pe baza originii etnice. Suntem cu toții parte a unei lumi culturale ce nu va putea fi divizată nicidecum de astfel de contexte.

Cea mai importantă misiune a muzicii este limbajul universal pe care îl creează.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca susține cu tărie faptul că muzica este limbajul universal al păcii, indiferent de perioadele pe care le traversează omenirea, mai ales că cea mai importantă misiune a muzicii este limbajul universal pe care îl creează.

Soprana Anna Bondarenko, cetățean ucrainean fugit din calea războiului, întărește acest mesaj interpretând un rol atât de important într-o operă de referință a compozitorului rus, P.I. Ceaikovski, Evgheni Oneghin, în premieră pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Momentul va fi extrem de emoționant, observând cum muzica deschide dialogul pentru pace, depășind toate barierele și aducând speranța în sufletele noastre.

Evgheni Oneghin (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin, scriitorul a cărui creație marchează începutul literaturii moderne ruse și trecerea de pe pozițiile percepției romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

La Cluj-Napoca, cea mai recentă producție a spectacolului Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski a avut premiera la Opera Națională Română din Cluj-Napoca în luna martie 2016. Distribuția spectacolului din 1 aprilie este formată din baritonul Florin Estefan în rolul titular, soprana Anna Bondarenko în rolul Tatiana (invitată), tenorul Eusebiu Huțan în rolul Lenski (debut), mezzosoprana Janetka Hosco în rolul Olga (debut), aflați sub bagheta dirijorului invitat, Cristian Spătaru (debut).

Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia aparține maestrului Vasile Solomon.  

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult