Sorana, românca arestată în Danemarca a primit vizita familiei: „E foarte greu că nimeni nu o înțelege, nici în limba engleză”

Publicat: 09/02/2022, 19:18
Actualizat: 09/02/2022, 19:20

Familia Soranei, românca arestată în Danemarca, fiind acuzată că și-a agresat propriul copil a primit vizita familiei din România. Fratele tinerei a afirmat că sora sa este slăbită și descurajată, iar comunicarea cu cadrele închisorii este aproape imposibilă din cauza faptului că ea nu vorbește limba daneză și în limba engleză „nu a avut niciun rezultat”.

Fratele Soranei a afirmat că sora sa a început să muncească în detenție pentru a cumpăra produsele de igienă necesare de la magazinul închisorii.

„Am ieșit de la vizita cu sora mea, am avut voie să o văd 30 de minute. E primul contact al ei cu familia după o săptămână jumătate. Am găsit-o slăbită și descurajată. Nu a știut că are dreptul să contacteze ambasada, despre familie nici măcar nu mai putem vorbi. A aflat asta duminică, când a fost vizitată de reprezentanții ambasadei. A început să muncească acolo pentru a cumpăra produsele de igienă necesare de la magazinul închisorii. E foarte greu că nimeni nu o înțelege. De câte ori încearcă să comunice ceva în engleza pe care o știe ea, cât de puțină este, nu a avut niciun rezultat. Nu am avut voie să vorbim despre nimic din anchetă pentru că este în desfășurare. De asemenea, polițistul ne-a spus că nu putem să o întrebăm nimic din momentul în care a fost arestată. Am avut voie să îi dam o biblie și să-i putem duce oricând haine de schimb și pachet”, a afirmat fratele Soranei, într-o postare pe Facebook.

El solicită ajutorul ambasadei României din Danemarca pentru a-i pune la dispoziție femeii un translator prin care românca reținută să poată comunica.

„Pe această cale solicitam ambasadei României în Danemarca să-i faciliteze accesul la un translator prin care ea să întrebe ce drepturi are, sau alte lucruri de care are nevoie. Avem încredere în autorități și sperăm ca următorul pas să fie repatrierea nepoțelului meu”, a declarat fratele româncei arestată în Danemarca.

Ionuț și Sorana Rotundu, rezidenți de doi ani în Danemarca, au fost reținuți de poliție, după ce Mathias, bebelușul lor de nici cinci săptămâni, a ajuns la spitalul din Odense cu hemoragie craniană, a dezvăluit publicația Diaspora.

Cei doi au fost arestați preventiv, timp de patru săptămâni. Potrivit ziarului, Mathias, născut pe 26 decembrie, a fost internat luni, 31 ianuarie, la Spitalul Universitar Odense, cu „sângerări punctiforme la nivelul globilor oculari, fracturi osoase pe partea dreaptă a craniului și hemoragie cerebrală”. Părinți, domiciliați Sønder Omme, suspectați că i-a provocat rănile bebelușului, sunt acuzați de violența gravă, conform articolului 245 din Codul Penal danez.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a făcut o serie de precizări referitoare la cazul familiei din Danemarca al cărui copil se află în prezent spitalizat, părinților fiindu-le interzise legăturile cu acesta.

Potrivit ministrului, instituția pe care o conduce va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite.

„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină.