VIDEO | Sorin Grindeanu a anunțat semnarea unui acord cu omologul sârb pentru construirea noului drum Timișoara – Moravița

Publicat: 04/02/2022, 16:47
Actualizat: 04/02/2022, 17:23

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat – vineri – că va efectua o vizită în Serbia, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, pentru a semna un acord bilateral legat de conectarea celor două țări printr-o șosea de mare viteză. După ce respectivul acord va fi semnat, proiectul Timișoara – Moravița va intra în linie dreaptă.

Este vorba despre o ”temă” foarte importantă, a declarat ministrul Transporturilor, la Timișoara, vineri dimineață având loc și o întâlnire a grupului de lucru româno-sârb la Moravița.

Secretarul de stat Adrian Foghiș este cel care a condus delegația română, la întâlnire participând și reprezentanți al Ministerului Transporturilor, dar și de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

”Prima temă, și o consider cea mai importantă, e cea legată de Timișoara – Moravița. Astăzi de dimineață a fost o întâlnire a grupului de lucru româno – sârb la Moravița. Din partea română, delegația a fost condusă de secretarul de stat Foghiș, au fost reprezentanți de la CNAIR, ai Ministerului Transporturilor care au responsabilitate proiectele europene, de asemenea reprezentanți ai DRDP-ului de aici. Vă spuneam că mai există câteva puncte care trebuie depășite astfel încât acest proiect să intre pe făgașul normal, să putem să facem licitația pentru execuție și acest proiect să intre în etapele următoare”, a declarat Sorin Grindeanu.

”Urmează ca în următoarele două săptămâni să se finalizeze acordul bilateral România – Serbia”

Proiectul de anvergură va intra ”în linie dreaptă”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, menționând și că – în următoarele două săptămâni – va fi finalizat acordul bilateral România – Serbia.

Au existat unele puncte ”cu semnul întrebării”, dar ministrul Transporturilor a specificat că majoritatea au fost depășite. În timpul vizitei pe care o va efectua în Serbia, Sorin Grindeanu va semna, împreună cu omologul său sârb, acest acord.

”S-au depășit majoritatea punctelor care erau cu semnul întrebării, urmează ca în următoarele două săptămâni să se finalizeze acordul bilateral România – Serbia, astfel încât cu ocazia vizitei pe care o voi avea undeva la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, la Belgrad să pot să semnez acest acord bilateral cu omologul sârb, iar ultimele semne de întrebare legate de realizare a acestui proiect să fie înlăturate. (…) Odată cu semnarea acordului bilateral, să putem intra în linie dreaptă pentru realizarea acestui proiect”, a mai precizat Sorin Grindeanu.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat – pe 4 martie 2020 – contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Timișoara – Moravița. Valoarea contractului pentru cei 73,33 kilometri este de 8,73 milioane de lei, fără TVA, potrivit economica.net.

Termenul inițial de finalizare urma să fie 4 mai 2022, însă în septembrie 2021 a fost prelungit, prin act adițional, până pe 30 august 2022.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult