VIDEO | Sorin Grindeanu face un „tur de forță” pe șantierele din țară: „De 25 de ani nu s-a cumpărat nici măcar o garnitură nouă de tren”

Publicat: 22/08/2023, 18:12
Actualizat: 22/08/2023, 18:36

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a verificat din nou, marți, șantierele din Ardeal. Tot cu elicopterul, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu două săptămâni când, în decurs de câteva ore a făcut un adevărat maraton pe 6 șantiere rutiere și feroviare din județele Brașov, Mureș, Cluj, Sălaj și Hunedoara.

Sorin Grindeanu a inspectat stadiul lucrărilor pe mai multe șantierele din județele Sălaj, Bihor, Arad și Timiș.

Ministrul a verificat stadiul lucrărilor pe cele 3 șantiere feroviare de pe Tronsonul 2 Frontieră- Curtici- Simeria. Tronsonul include Tunelul feroviar Bata, care în acest moment este finalizat în proporție de 70%, a declarat ministrul Transporturilor.

Vicepreședintele PSD a solicitat constructorilor să accelereze ritmul de execuție până la finalul acestui an pe toate cele 3 subtronsoane cuprinse între Km 614 și Gurasada, întrucât își dorește ca la sfârșitul lui 2023 să redeschidă circulația feroviară pe cel puțin 50% din acest tronson, iar în prima jumătate a anului viitor, trenurile să circule deja cu 160 km/h pe întreaga distanță de 100 de km.

Am vrut să văd aceste proiecte care ar trebui, undeva în vara anului 2024, în august, să ducă la următorul lucru: circulaţia pe o linie ferată modernizată de la Curtici până la Sighişoara. Asta înseamnă că aceste tronsoane din judeţul Arad să fie finalizate până la anul, a declarat din mijlocul șantierului, prim-vicepreședintele PSD.

161 de garnituri noi de tren în România

Sorin Grindeanu a transmis că a început procedura de licitație privind achiziția a 161 de garnituri noi de tren și a dat asigurări că prima garnitură va fi livrată chiar la sfârșitul anului acesta.

Avem în acest moment în licitație achiziția a 161 de garnituri noi de tren în România, pe bani europeni. De 25 de ani nu s-a cumpărat nici măcar o garnitură de tren nou în România. La sfârșitul acestui an, va veni și prima garnitură de tren nou ceea ce e un lucru bun, pentru că știm cu toții, nu sunt cele mai bune condiții de circulat pe tren în România, a spus Grindeanu.

Nu a fost singurul șantier vizitat marți de ministrul Grindeanu. Acesta a mers și pe Centura Zalăului, unde a avertizat constructorii român și chinez să continue demersurile de finalizare a lucrărilor, în condițiile în care se înregistrează întârzieri pe această porțiune de drum.

Grindeanu a vizitat și cei 19 km ai drumului care face legătura dintre Oradea și A3 și s-a arătat încrezător ca circulația va fi deschisă anul acesta. Ministrul transmite că lucrările din Oradea au ajuns după 1 an și 5 luni la un stadiu de 73% execuție.

În cele din urmă, Sorin Gridneanu a verificat și șantierul Variantei Ocolitoare Timișoara Sud și pe cel al drumului de legătură A1- DN69.

Ministrul s-a arătat mulțumit de evoluția lucrărilor efectuate de către constructorul băcăuan, Dorinel Umbrărescu (UMB) care, conform ministrului, evoluează după mai puțin de 2 luni de la semnarea contractului pentru finalizarea lucrărilor. Tot UMB este firma care execută lucrările pe cele 2 tronsoane ale Autostrăzii Transilvania.

Contract reziliat pe șantierul A1 – DN 69

Grindeanu a anunțat rezilierea contractului cu constructorul italian TODINI COSTRUZIONI GENERALI S.p.A. de pe șantierul drumului de legătură dintre A1 și DN69 (zona Sânandrei). Motivul este: mobilizarea slabă.

„Am constatat că mobilizarea constructorului este foarte slabă: progresul fizic realizat în anul 2023 este de doar 4%!”, transmite Sorin Grindeanu.

Aș vrea ca această reziliere să fie considerată un exemplu de ”Așa nu!” în relația dintre antreprenori și statul român!
Șeful CNAIR, Cristian Pistol, a transmis că rezilierea vine ca urmare a neseriozității constructorului italian, care nu a găsit resurse pentru a finaliza construcția celor 9,9 km la profil de drum național cu 4 benzi de circulație.
Sursa: Facebook/ Sorin Grindeanu/ PSD Timiș
CITIȚI ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto