Soția lui Mihai Șora răspunde acuzațiilor fiului filosofului. „A MINȚIT”

Soția lui Mihai Șora răspunde acuzațiilor fiului filosofului. „A MINȚIT”
Publicat: 01/03/2023, 13:43

Luiza Palanciuc-Șora, soția regretatului filosof Mihai Șora, a reacționat miercuri după ce fiul său vitreg, Tom Șora, a declarat că a aflat „întâmplător” despre moartea tatălui său și că ar fi fost împiedicat să comunice cu acesta.

Scriitoarea a reacționat, astfel, la postarea unei jurnaliste referitoare la declarația lui Tom Șora de marți. Ea spune că fiul său vitreg „a mințit” atunci când a declarat că a fost împiedicat să vorbească la telefon cu tatăl său.

„Tom Şora a minţit spunând că nu a fost lăsat să vorbească la telefon cu tatăl lui. Tom Şora, ca şi sora lui, Sanda Şora, nu i-au telefonat, pur şi simplu, lui Mihai Şora ani la rând – nici chiar de Sărbători sau de ziua lui, când a împlinit o sută de ani”, spune ea.

Luiza Şora spune că poate fi verificat acest lucru „examinând istoricul apelurilor intrate, prin Telekom, la cele două numere active ale lui Mihai Şora: (..) . Cel dintâi avea mereu robotul activat, unde oricine putea lăsa un mesaj, în caz că nu eram acasă. La care se adaugă numărul nostru de mobil, neschimbat de peste 20 de ani, şi pe care Tom Şora, ca şi dumneavoastră, de altfel, îl cunoaşteţi. Şi unde pot fi trimise sms’uri ori mesaje pe WhattsApp, atunci când este pus pe silenţios. De asemenea, nu i-au trimis nicio scrisoare, carte poştală, mesaj prin vreo altă persoană”.

De ce nu a fost informat Tom Șora despre moartea tatălui său

În ceea ce privește acuzația potrivit căreia nu l-ar fi informat pe Tom Șora despre decesul filosofului, Luiza Șora spune că nu a făcut-o pentru că fiul acestuia „nu a fost niciodată o prezență activă, afectuoasă și grijulie”.

Mai mult, aceasta spune că nu s-a gândit să îl anunțe, fiind ocupată să caute sprijin în rândul persoanelor care i-au fost apropiate filosofului.

„Tom Șora nu a fost prevenit de moartea Tatălui său pentru că el nu a fost niciodată o prezență activă, afectuoasă și grijulie. Când spun «niciodată» nu mă refer doar la ultimii ani, ci și la deceniile dinainte de anul 2000, copiii lui Mihai Șora fiind stabiliți în străinătate de la sfârșitul anilor ’70, începutul anilor ’80.

Or, în momentul decesului, în noaptea de 25 februarie, sprijinul – de orice natură ar fi fost el, inclusiv cel logistic, ținând de detaliile înmormântării – nu avea cum să vină de la Tom Șora, iar eu l-am căutat în altă parte, printre apropiații lui Mihai Șora, prietenii noștri intimi, oamenii care ne-au însoțit permanent și pe care puteam conta. În vârtejul organizării înmormântării, cu multe drumuri, proceduri, formalități, nu m-am gândit, efectiv, la Tom Șora. Probabil că ar fi trebuit să fiu mai pragmatică și să-i telefonez. Nu sunt o ființă pragmatică, iar, pentru mine, ceea ce conta era, întâi de toate, Mihai Șora: gândul ca totul să decurgă impecabil, să fie la înălțimea omului înmormântat”, spune Luiza Palanciuc.

Scriitoarea confirmă că Tom Șora a venit în 2019 la București

Aceasta confirmă declarația lui Tom Șora, care a declarat marți că în 2019 a venit la București. Cu toate acestea, ea spune că acesta nu l-a anunțat pe filosof de prezența sa în România. Scriitoarea adaugă că marți l-a invitat pe fiul lui Șora la restaurantul unde a organizat un eveniment în memoria filosofului, însă, deși acesta ar fi confirmat că va veni, nu a mai ajuns până la închiderea localului.

„Tom Șora a venit în august 2019 la București, însă el nu și-a anunțat Tatăl de vizita respectivă în niciun mod – telefonic sau în scris. L-a căutat în Piața Victoriei și l-a găsit la Girafă.
Fotografia alăturată este făcută în timpul acelei veniri neanunțate, în ziua de 14 august 2019. Și este făcută de mine.

Ieri, 28 februarie, după momentul de la cimitir, în jurul orei 15, l-am invitat pe Tom Șora la restaurantul unde ne-am strâns mai mulți prieteni să-l evocăm pe Tatăl lui. O doamnă i-a propus să-l ia cu mașina până în Calea Moșilor, unde urma să ne întâlnim cu toții. Tom Șora a spus că va veni cu un taxi. L-am așteptat până la ora 22h00, când s-a închis restaurantul”, mai spune aceasta.

Fiul lui Mihai Șora:„Relația noastră a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani”

Tom Șora, fiul regretatului filosof Mihai Șora, a fost prezent marți, la București, la înmormântarea tatălui său.

El a ținut un discurs în care a părut să lanseze o serie de acuzații potrivit cărora relația sa și a surorii sale cu filosoful ar fi fost „sistematic împiedicată” în ultimii zece ani.

Totodată, el a declarat că a aflat despre moartea tatălui său întâmplător. Cel mai probabil, declarațiile fac referire la Luiza Palanciuc-Șora, soția filosofului, cu toate că numele acesteia nu a fost rostit în timpul discursului lui Tom Șora.

Filosoful Mihai Șora a fost înmormântat marți, 28 februarie, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală.

Trupul neînsuflețit al acestuia a fost depus la Biserica Albă.

Acesta a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani. El s-a născut pe 7 noiembrie 1916 în satul Ianova din județul Timiș.

A fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?