Stare de urgență în Italia, pe fondul secetei, al crizei de apă și al temperaturilor extreme

Stare de urgență în Italia, pe fondul secetei, al crizei de apă și al temperaturilor extreme
Foto: Pixabay
Publicat: 24/06/2022, 20:43

Italia se confruntă cu o situație dramatică, după ce temperaturile de 40 de grade Celsius și seceta au dus la scăderi ale debitului râurilor și la o criză de apă, care pun în pericol recoltele.

Mai multe regiuni din Italia au declarat deja stare de urgență, în timp ce asociațiile agricole declară că producția va scădea în 2022 în zone agricole extrem de importante.

„O combinaţie între cea mai gravă secetă din ultimii ani şi temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârşitul lunii iunie conduc Italia spre o situaţie economică şi de mediu dramatică”, a declarat organismul de irigaţii ANBI.

Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură o treime din producția agricolă a țării, este „îngenuncheat” de cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii.

„Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs”, a declarat ANBI: „Debitul s-a înjumătăţit în două săptămâni, scăzând la puţin peste 170 de metri cubi pe secundă”, adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare şi distrugerea terenurilor agricole. Marile lacuri din nordul ţării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei s-a diminuat, totodată, semnificativ.

Râul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătăţit, scrie Mediafax.

Regiunea Lazio, centrată pe Roma, a declarat stare de urgență în această săptămână, impunând restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind folosirea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.

Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, temperaturile fiind așteptată să fie cu 10-12 grade Celsius peste cele normale, săptămâna viitoare, cu vârfuri de până la 44 grade Celsius în Sicilia și Sardinia.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase