Statul român, acţionar majoritar al Blue Air. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat 75% din acţiuni

Statul român, acţionar majoritar al Blue Air. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat 75% din acţiuni
Statul român, acţionar majoritar al Blue Air. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat 75% din acţiuni / Sursa FOTO: flyblueair.com
Publicat: 17/11/2022, 14:52

Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, va prelua 75% din acţiunile companiei Blue Air, devenind acţionar majoritar. Se pare că deja au fost făcute primele demersuri în acest sens, spun reprezentanții societății de transport civil aerian.

„Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri. Până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”, au declarat pentru ZF reprezentanţii Blue Air.

Acțiuni în schimbul unui ajutor de 300 milioane lei

Preluarea a 75% din acţiunile companiei a fost una dintre garanţiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român. Din acest împrumut pe care compania Blue Air l-a primit de la EximBank, cu garanţia statului, societatea nu a plătit nici măcar o rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata banilor încă din luna noiembrie 2021.

În OUG prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. Abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat s-au demarat procedurile de preluare a 75% din acțiunile companiei.

Statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe, are încă de la acordarea schemei de ajutor doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al Blue Air. Ei ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil să ramburseze datoria. Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.

Blue Air este controlată în proporţie de 76,18% de compania Airline Invest, înfiinţată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acţionar. Afacerile companiei au fost de peste 9 milioane lei în 2021. Firma mai are doar 4 angajaţi.​​

Statul român, căpușat printr-o firmă-apendice a Blue Air

Gândul a tot scris despre criza prelungită de la Blue Air. Situația prin care trece compania aeriană – ceea ce a avut ca rezultat anularea zborurilor și abandonarea pasagerilor pe aeroporturi din România și din străinătate – a scos la lumină și conexiuni cel puțin interesante, chiar la ”vârful piramidei” care acum stă să se prăbușească. Și asta în pofida ajutorului de stat primit de Blue Air, o infuzie de capital menită să redreseze compania.

Numai că, din acest ajutor, peste o jumătate de milion de euro au ajuns la o firmă-apendice a Blue Air, în al cărei acționariat apar nume legate, direct sau indirect, de Cristian Rada, proprietarul companiei Blue Air. În ultimele luni, Gândul a tot prezentat, pas cu pas, toate etapele acestui scenariu falimentar în care este implicată Blue Air, iar Ministerul Transporturilor a alocat 5 milioane de lei pentru ca pasagerii abandonați de compania low cost să fie repatriați cu ajutorul unor curse TAROM. Blue Air – transportator low cost privat – a încasat aproximativ 300 de milioane de lei de la statul român, numai că o parte din această sumă, respectiv 1,5 milioane de euro (7.721.516,72 lei), a ajuns la o subsidiară a companiei, Uplift Airport Services SRL.

Citește mai multe AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens