STB: Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine. Liderii sindicali pun presiune pe angajați

STB: Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine. Liderii sindicali pun presiune pe angajați
Publicat: 20/01/2022, 20:32

Greva angajaților Societății de Transport București, care a paralizat joi traficul din Capitală, ar putea continua și vineri, spune conducerea STB, în pofida deciziei Tribunalului București, de suspendare a protestului declanșat de sindicatele STB.

Conducerea STB acuză că „liderii sindicali pun presiune pe angajați pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru”.

STB a transmis joi seară, printr-un comunicat de presă, că personalul implicat în greva care a imobilizat astăzi Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca protestul să continue și vineri.

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei declanșate la Societatea de Transport București STB SA și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia instanței și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.
Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru.
Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate genera răspunderea penală pentru personalul implicat în această acțiune”, se arată în comunicatul STB.

Conducerea STB face apel „la simțul de responsabilitate al angajaților săi” și le solicită acestora „să reia imediat activitatea de transport public”, asigurându-i pe bucureșteni că va lua „toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”.

Traficul din București a fost grav perturbat joi după ce angajații STB, societatea de transport public din București au intrat în grevă generală, iar autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu au ieșit pe traseu, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus că greva este una ilegală, orchestrată de sindicatul reprezentativ condus de liderul sindical Vasile Petrariu, consilier PSD.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, joi, că angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti trebuie să îşi reia „imediat” activitatea în urma deciziei Tribunalului Bucureşti de suspendare a grevei. Edilul a precizat că speră că nimeni „nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă”.

Nicușor Dan a mai afirmat că „pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi”.

Tribunalul București a decis suspendarea grevei angajaților Societății de Transport București (STB) și reluarea imediată a activității. Acțiunea în instanță a fost introdusă de către conducerea STB, care a cerut suspendarea grevei.

Conducerea STB a mai sesizat instanța și în privința nelegalității acestei greve, declanșate fără parcurgerea pașilor legali, iar Tribunalul umează să se pronunțe vineri privind acestă solicitare.