Stelian Ion, ministrul Justiției: Din punctul meu de vedere nu e închis dosarul „10 august”

Stelian Ion, ministrul Justiției: Din punctul meu de vedere nu e închis dosarul „10 august”
Publicat: 19/03/2021, 06:59

Ministrul Justiției, Stelian Ion, afirmă că dosarul „10 August” nu este închis, deoarece ordonanța de clasare trebuie comunicată celor peste 700 de persoane care au făcut plângeri, iar ele pot o pot contesta.

„Din punctul meu de vedere nu este închis dosarul „10 August”. Acea soluție de clasare nu a fost comunicată către cei care au făcut sesizări penale – și erau peste 700 de persoane vătămate – acea ordonanță trebuie comunicată și se poate formula plângere împotriva acelei ordonanțe de clasare. Au dreptul ăsta, pentru ei e destul de greu de spus că a existat proces echitabil, de vreme ce n-au fost anunțați în mod oficial și nu au avut cum să conteste”, a spus Stelian Ion la Digi24.

„Am solicitat informații de la doamna procuror general cu privire la modalitatea de trimitere a unui dosar de la o secție la alta, de la un parchet la altul, declinările de competență, reunirile de cauze, pentru a vedea dacă nu există modalități, portițe de eludare a dispozițiilor legale”, a mai spus ministrul.

Stelian Ion, solictat de Iohannis să dea explicații

La începutul lunii martie, Stelian Ion a declarat că un ministru al Justiției nu poate interveni în dosare aflate în curs de soluționare, așa cum este cazul celui numist „10 august”, care a fost clasat, dar nu a fost dată și motivarea clasării.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a solicitat lui Stelian Ion să ofere explicații în mod public referitoare la clasarea dosarului „10 august”.

„Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri. A fost un eveniment nefericit, care a stârnit multă emoţie şi încă, după atâta timp, au trecut deja ani de la acel eveniment, şi încă stârneşte emoţie. Oamenii asteaptă răspunsuri şi ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Justiției.

„Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală. Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice”, a declarat ministrul Justiției.

„Ministrul Justiției nu are cum să intervină”

„Dacă există vreo așteptare din partea cuiva în care ministrul Justiției să intervină, le spun clar că acest lucru nu se poate. Și asta este foarte bine, pentru că altfel am avea o întoarcere în niște vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere”, a mai adăugat ministrul Justiției.

„În niciun caz nu pot considera că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august – nici direct, nici indirect. Este foarte important să vedem că sunt oameni politici care îşi doresc să se întâmple lucruri în zona justiţiei. Oamenii politici au o susţinere din partea electoratului şi reprezintă societatea şi trag semnale de alarmă. Este important să ne ascultăm unii pe alţi şi sistemul judiciar să asculte societatea civilă, să asculte şi oamenii politici până la urmă, în sensul în care sunt semnale de îngrijorare, dar şi invers”, a declarat ministrul Justiției.

„Eu văd acum că există remedii și că la acest moment mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în dosar aici, în România, și nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări”, a susținut Stelian Ion.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?