Stelian Ion, ministrul Justiției, nu a făcut niciun demers pentru a urgenta extrădarea lui Cristian Rizea din Republica Moldova

Stelian Ion, ministrul Justiției, nu a făcut niciun demers pentru a urgenta extrădarea lui Cristian Rizea din Republica Moldova
Stelian Ion, fostul ministr al Justiției, s-a apărat spunând că preferă ”modelul Franței”
Publicat: 30/08/2021, 16:31
Actualizat: 30/08/2021, 16:36

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare în România, duce o viață de lux la Chișinău, abordând o atitudine superioară în relația cu autoritățile române și postând pe pagina de socializare – zilnic – inclusiv imagini în care se relaxează la piscină. Deocamdată, Stelian Ion, ministrul Justiției, nu a făcut nici un demers pentru a urgenta extrădarea lui Cristian Rizea.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

GÂNDUL.RO a dezvăluit întreaga filieră cu ajutorul căreia fugarul Cristian Rizea a reușit să devină cetățean al Moldovei, iar în urma informațiilor-bombă prezentate, ÎN EXCLUSIVITATE, președintele Moldovei, Igor Dodon, i-a retras fostului deputat cetățenia moldovenească, prin decret prezidențial. Cristian Rizea a fost ridicat de bărbați îmbrăcați în haine civile chiar din complexul imobiliar de lux unde locuia – pe strada București din Chișinău – și încătușat.

Ministerul Justiţiei a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea

În mai 2019, Ministerul Justiţiei a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea, iar Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova – pe data de 7 iunie 2019 – a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România, informând că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.

Numai că – în noiembrie 2020 – Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană lui Cristian Rizea. Fostu deputat PSD a și fost arestat la Chișinău, dar eliberat ulterior.

”În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea, în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova”, anunța Ministerul Justiției de la București printr-un comunicat de presă.

Au trecut 10 luni, iar Rizea este tot la Chișinău

La aproape zece luni de la acel moment, Cristian Rizea se află încă la Chișinău, în postura de personaj pe care nu îl poate atinge nimeni. Între timp, a încercat să candideze și pentru un loc de parlamentar, numai că – nemaiavând cetățenie moldovenească – demersul său s-a soldat cu un eșec.

Și, totuși, de ce nu urgentează ministrul Justiției de la București procesul de extrădare? Și asta cu atât mai mult cu cât, în Republica Moldova, regimul politic de la Chișinău este unul pro-democratic, pro-european și în relații foarte bune cu România.

Potrivit reprezentanților Ministerului Justiției, în mandatul lui Stelian Ion nu a fost făcut nici un demers pentru extrădarea lui Cristian Rizea, iar semnele de întrebare rămân.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului