Structura de beton a râului Dâmbovița este acum expertizată după săpăturile la șanțul care a ucis doi muncitori. Declarații exclusive

Structura de beton a râului Dâmbovița este acum expertizată după săpăturile la șanțul care a ucis doi muncitori. Declarații exclusive
Șanțul unde au murit doi muncitori este foarte aproape de Dâmbovița / Foto: ISU
Publicat: 05/08/2021, 12:56
Actualizat: 05/08/2021, 12:57

Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Romulus Bulacu, a precizat pentru Gândul că a solicitat expertizarea mai multor construcții din zona unde luni au murit doi muncitori, lângă Biblioteca Națională, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei. Printre construcții se numără și structura de beton a râului Dâmbovița, care ar putea fi afectată de săpăturile care au condus la tragedia de luni.

„Din punctul nostru de vedere, noi am încheiat procesul verbal de control, în care am decis expertizarea zonei unde s-au făcut acele lucrări, respectiv expertizarea construcțiilor învecinate, pentru că ar putea să fie afectate de acel șanț. Este vorba și de lucrarea de la Dâmbovița. Trebuie să vedem exact dacă aceste structuri sunt afectate, mai ales că Dâmbovița este foarte aproape de locul șanțului respectiv”, a declarat, pentru Gândul, Romulus Bulacu, șeful ISC.

Șeful ISC a mai precizat că responsabilii firmei care a executat acele lucrări unde luni au murit doi muncitori au declarat că acolo se realiza un drum de acces.

„Ei asta au spus, eu nu pot specula dacă acolo se făceau, sau nu, terase. Urmează să stabilim și cuantumul amenzilor, care pot fi între 1.000 de lei și 100.000 de mii de lei, acum studiem legea exact”, a mai declarat pentru Gândul Romulus Bulacu.

Potrivit șefului ISC, firma care realiza lucrările nu avea niciun fel de autorizație. Este vorba de Algorithm Residential S3, care aparține Primăriei Sector 3.

Ana Ciceală, consilier municipal: „Vom face un denunț”

Ana Ciceală, consilier municipal în cadrul Consiliului General al Municipiului București a declarat că a sesizat Garda de Mediu încă de la începutul lucrărilor, după ce firma care a săpat șanțul unde au murit doi muncitori a depozitat pământul în vecinătate, pe terenul esplanadei de la Biblioteca Națională.

„Lucrările de acolo au fost oprite pe 7 iulie de către Garda de Mediu, care a venit în control, cu Poliția Locală. Noi acum facem o relatare a faptelor, pe care o trimitem Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3, apoi, după ce voi stabili exact cu avocații, voi face și un denunț”, a declarat Ana Ciceală pentru Gândul.

Octavian Berceanu, Garda de Mediu: „Nu înțeleg rostul acelei lucrări”

La rândul său, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat pentru Gândul că nu înțelege rostul acelui șanț.

„În primul rând că acolo au fost probleme de poluare, așa ne-am sesizat noi acum trei săptămâni.  Este vorba de trei locații. Una este acolo unde au săpat și s-a surpat pământul, și alte două unde încercau să facă o stație de transfer, adică luau deșeuri municipale și încercau să le sorteze acolo, pe platforma betonată, ceea ce este total ilegal. Pământul de la șanțul unde a fost accidentul era dus în vecinătate, la o altă groapă. Era foarte mult praf, și așa ne-am sesizat. Eu nu înțeleg care era rostul acelei lucrări, care a fost executată de firma din cadrul primăriei sectorului 3”, a declarat pentru Gândul Octavian Berceanu.

Chiar dacă accidentul în care doi muncitori au murit a avut loc luni, pe 2 august, până joi, primăria sectorului 3 nu a avut nicio reacție despre acest caz în care nu se știe cu exact ce se amenaja acolo, în curtea Ministerului Culturii.

Robert Negoiță:  „Noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm”

La ultima ședință a Consiliului Local, edilul sectorului 3, Robert Negoiță, recunoștea că instituția  pe care o conduce execută lucrări pe zone pe care nu le administrează, așa cum scrie Libertatea.

„Noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm. Da, ne-am obișnuit să facem treaba asta de mai mulți ani. Avem nenorociri lăsate de Municipalitate, de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Muncii și alte ministere care au active, care au terenuri, clădiri în administrare în sectorul 3 și le lasă vai de neamul lor.

Și noi ne-am obișnuit să le facem treaba lor, să le întreținem. Mai mult sau mai puțin asumat, mai mult sau mai puțin în coordonare cu dumnealor, pentru că aia e”, a precizat Robert Negoiță la ședința Consiliului Local  din data de 28 iulie.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
O mare bătaie de joc. Ce trebuie să facă românii care vor ajutoare de încălzire,...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Ce pericol poate apărea la raft din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Atenție...
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA dimineții de la PFIZER! Șeful companiei, anunț ÎN MIEZ DE NOAPTE
5 GREȘELI majore pe care le-a făcut Ludovic ORBAN. De ce a pierdut președinția PNL
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...