SUA au expulzat 12 diplomați ruși, motivând că erau agenți de informații implicați în spionaj

SUA au expulzat 12 diplomați ruși, motivând că erau agenți de informații implicați în spionaj
Publicat: 01/03/2022, 00:26
Actualizat: 01/03/2022, 00:35

Statele Unite au expulzat 12 diplomați ruși la ONU din motive de securitate, argumentând că au „abuzat de privilegiile lor” angajându-se în acțiuni de spionaj, relatează CNN.

Potrivit Casei Albe, se lucra la expulzarea diplomaților de luni de zile, transmite CNN.

Reprezentanții misiunii SUA la ONU au mai spus într-o declarație că cei 12 diplomați ruși erau „agenti de informații… care au abuzat de privilegiile de rezidență în SUA, angajându-se în activități de spionaj care sunt negative pentru securitatea noastră națională”.

„Acțiunea de astăzi este în lucru de câteva luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Misiunii SUA, Olivia Dalton.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a anunțat pentru prima dată vestea expulzărilor în timpul unui briefing de presă anterior anunțului ONU, luni după-amiază. El a spus că nu știe cine sunt cei 12 diplomați care se numără printre cei cărora li s-a cerut să plece, dar a precizat că oficialii americani au vizitat Misiunea Rusă la ONU și au trimis o scrisoare prin care le cer să părăsească țara până pe 7 martie.

„Tocmai am primit informații că autoritățile americane au întreprins o altă acțiune ostilă împotriva Misiunii Ruse la Organizația Națiunilor Unite, încălcând în mod grav angajamentele pe care le-au asumat privind țara gazdă”, a declarat Nebenzia reporterilor.

În ceea ce privește interzicerea zborurilor rusești, ea nu este exlusă, spun reprezentanții Casei Albe. Totodată, administrația Biden nu a luat încă o decizie dacă să urmeze Uniunea Europeană și Canada în interzicerea zborurilor rusești, a declarat luni secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.

„În mod evident, există o serie de opțiuni care rămân pe masă. Deci, nu este exlusă”, a spus Psaki.

„Există o mulțime de companii aeriene americane care zboară deasupra Rusiei pentru a ajunge în Asia și în alte părți ale lumii și luăm în considerare o serie de factori”, a adăugat ea.

Comentariile au fost făcute în contextul în care duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a anunțat că toate statele Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Potrivit lui Psaki, președintele american Joe Biden a discutat cu liderii mondiali în timpul unei conferințe de luni eforturile de a impune în continuare „costuri și consecințe grave” Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

Liderii au discutat, de asemenea, despre menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețurile la energie.

Inițial vestea expulzării celor 12 membri ai misiunii diplomatice ruse a ONU a fost dată de Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasily Nebenzya, dar nu a spus dacă și el se numără printre cei 12.

„Este o veste proastă”, a reacționat el, subliniind că persoanelor în cauză li s-a ordonat să părăsească teritoriul american înainte de 7 martie.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase