SUA intră în joc. Biden avertizează implicit Siria și Iran să nu profite. Atacul Hamas a fost concertat în timpul negocierilor Israel-Arabia Saudită

SUA intră în joc. Biden avertizează implicit Siria și Iran să nu profite. Atacul Hamas a fost concertat în timpul negocierilor Israel-Arabia Saudită
Publicat: 07/10/2023, 21:01
Actualizat: 07/10/2023, 22:37

Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite ale Americii sunt pregătite să ofere „toate mijloacele adecvate de sprijin” Israelului după atacul grupării Hamas. Biden a avertizat „orice altă parte ostilă Israelului” să nu încerce să profite de criza provocată de Hamas.  Biden se referă la Iran, care oferă ajuror militar și strategic Hamas, dar și la Siria, susținută de Rusia. ONU cere eforturi diplomatice pentru a evita o extindere a conflagraţiei. Atacul din partea grupării islamiste palestiniene a izbucnit în timp ce Biden și membrii echipei sale negociau un acord de normalizare a relațiilor între Israel și Arabia Saudită.

UPDATE: Netanyahu cere guvern de uniune, model 1967

Premierul Benjamin Netanyahu le-a propus partidelor de opoziție Yesh Atid și National Unity să intre într-un guvern de urgență în urma atacului surpriză devastator al Hamas. Netanyahu a făcut oferta sâmbătă în timpul unei întâlniri cu liderul Yesh Atid, Yair Lapid, și liderul partidului Unitatea Națională, Benny Gantz. El evocă precedentul guvernului Levi Eshkol, când liderul opoziției de atunci, Menachem Begin, la s-a alăturat guvernului înainte războiul de Șase Zile, cu Egiptul din 1967.

Joe Biden a vorbit sâmbătă la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-i oferi sprijinul SUA.

„I-am spus clar premierului Netanyahu că suntem pregătiți să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului și poporului israelian. Israelul are dreptul de a se apăra pe sine și pe poporul său. Statele Unite avertizează împotriva oricărei alte părți ostile Israelului care caută să obțină avantaje din această situație”, a anunțat Biden, prin intermediul unui comunicat de presă, după convorbirea cu Netanyahu, potrivit Reuters.

Ultimul bilanț

Autoritățile din Israel au prezentat noi informații despre urmările atacului Hamas anunțând că 70 de israelieni au fost uciși și 985 au fost răniți.

În Gaza, aproape 200 de persoane au murit și peste 1.600 sunt rănite, a declarat ministerul palestinian al sănătății.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că țara sa este „în război”, după ce militanții palestinieni din Gaza au lansat un tir mortal de rachete și au trimis oameni înarmați în teritoriul israelian, într-o escaladare majoră a conflictului de lungă durată dintre cele două părți.

Hamas, mișcarea militantă palestiniană care conduce Gaza, a revendicat responsabilitatea pentru incursiune. Potrivit armatei israeliene, militanții au tras peste 2.000 de rachete din Fâșia Gaza în Israel, în timp ce luptătorii Hamas au intrat în sudul Israelului pe uscat, pe mare și pe calea aerului, folosind parapante. Hamas susține că a capturat mai mulți soldați israelieni în apropierea graniței, și armata israeliană a confirmat oficial aceste informații.

ONU cere eforturi diplomatice

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională la „eforturi diplomatice pentru a evita o extindere a conflagraţiei” dintre Israel şi mişcarea Hamas. Guterres a „condamnat în cei mai fermi termen atacul de sâmbătă dimineaţa al Hamas asupra localităţilor israeliene din apropiere de Fâşia Gaza şi centrul Israelului” şi şi-a exprimat „profunda preocupare pentru populaţia civilă”, cerând „cea mai mare reţinere”, potrivit unui comunicat al biroului său.

„Violenţa nu poate aduce o soluţie conflictului şi doar o negociere care să ducă la o soluţie cu două state va permite să se ajungă la pace”, a subliniat secretarul general al ONU.

Escaladarea de sâmbătă survine în contextul în care negocierile de pace israeliano-palestiniene directe în vederea reglementării conflictului sunt oprite de facto de nouă ani, aminteşte AFP.

Citiți și: UPDATE. Bilanțul primei zi de război, după atacul Hamas în Israel: Peste 70 de morţi şi sute de răniţi. Femei răpite, violate, ucise. Urmează riposta

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata