Subiectul autonomiei maghiare, reînviat de un politician Fidesz/ „Susținem cererea de autoadministrare a comunităților noastre maghiare”

Subiectul autonomiei maghiare, reînviat de un politician Fidesz/ „Susținem cererea de autoadministrare a comunităților noastre maghiare”
Publicat: 15/11/2023, 11:29

Subiectul autonomiei maghiare în Transilvania a fost repus pe tapet de executivul de la Budapesta, îmbărbătat de anunțul președintelui francez, Emmanuel Macron, care propune o autonomie limitată asupra insulei Corsica. Consilierul principal al premierului maghiar Viktor Orban, Katalin Szili a spus cu ocazia Zilei Autonomiei Secuilor că susține cererile de autoadministrare a comunităților maghiare din afara Ungariei.

Decizia lui Emmanuel Macron de a declara o formă de „autonomie limitată” în cadrul Republicii pentru insula Corsica din Franța a ridicat speranțele mai vechi ale guvernului de la Budapeste în ce privește comunitățile maghiare din afara granițelor teritoriului național.

În acest sens, consilierul premierului ungar Viktor Orban a făcut o declarație controversată vis a vis de cererile maghiarilor de autonomie în Transilvania. Ea a precizat că „există o mare nevoie de unitate a națiunii ungare”.

„În mijlocul vulnerabilității globale de astăzi, există o mare nevoie de unitate a națiunii. Ziua Autonomiei Secuiești este, de asemenea, o reamintire pentru noi toți că nu putem uita nicio clipă sau pierde din vedere cererea legitimă a comunităților noastre care trăiesc în afara graniței de a-și putea decide propria soartă și de a promova astfel creșterea demografică”, a spus Katalin Szili, cu ocazia Zilei Autonomiei Secuilor din Transilvania, citat de publicația maghiară Kronika.

Conștienți de responsabilitatea noastră stabilită în Legea fundamentală, le susținem eforturile de a-și păstra maghiaritatea, a scris Katalin Szili în anunțul său de pe 29 octombrie.

Precedentul insulei Corsica

Adresându-se Adunării din Corsica în timpul unei călătorii la Ajaccio, Emmanuel Macron a spus pe 28 octombrie că este timpul să „construiască o autonomie pentru insula Corsica în cadrul republicii”, citează France 24.

„Trebuie să mergem înainte și pentru a face asta trebuie să includem Corsica în Constituția noastră (…) Aceasta nu va fi autonomie împotriva statului, nici autonomie fără stat”, a spus Macron.

Discursul său, numit chiar de Macron ca fiind „istoric” este primul discurs al unui președinte francez care susține în mod deschis autonomia insulei Corsica, care face parte din Franța de când a fost „cumpărată” de la conducătorii săi genovezi în 1768.

Naționaliștii corsicani, care includ atât separatiști, cât și susținători ai autonomiei, pledează de mult timp pentru sporirea autonomiei a insulei. Cererile lor includ recunoașterea corsicanei – care este mai aproape de dialectele italiene decât franceza – ca limbă oficială. 

În martie 2022 au avut loc manifestații violente pentru autonomia insulei Corsica, după ce Yvan Colonna, un naționalist corsican a fost zdrobit în bătaie, în închisoare, de un co-deținut islamist.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | IDF desfășoară o operațiune „precisă și țintită” în Spitalul Shifa/ Hamas ar avea principalul centru de comandă sub spital

Klaus Iohannis, vizită în Kenya. Bilanțul primei zile: ”Au fost semnate 4 Memorandumuri de înțelegere”

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, „distinși vizitatori” la primele trageri reale cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Armatei Române

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?