Suedezii nu se mai opun intrării României în spațiul Schengen. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „Va face UE mai sigură”

Suedezii nu se mai opun intrării României în spațiul Schengen. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „Va face UE mai sigură”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu / Sursa foto: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 28/11/2022, 21:40
Actualizat: 28/11/2022, 21:49

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a mulțumit social-democratului suedez Ardalan Shekarabi, luni, pentru declarația sa pozitivă referitoare la susținerea aderării României la Spațiul Schengen, care vine în urma discuției telefonice dintre cei doi pe 22 noiembrie. Inițial, social-democrații suedezi s-au opus aderării României. Apoi, însă, reprezentantul acestora a avut o discuție cu ministrul român de Externe și luni a anunțat că sprijină aderarea.

Potrivit presei suedeze, social-democrații suedezi au anunțat că formațiunea lor nu se va opune aderării României la spațiul Schengen, la doar două săptămâni după ce susțineau că se opun.

„În acest context, suntem pregătiți să susținem o poziție suedeză care să deschidă calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria”, a declarat social-democratul suedez Ardalan Shekarabi.

Social-democrații din Suedia se opuneau aderării României și Bulgariei la Schengen, susținând că nu au văzut evaluări de impact din partea autorităților relevante cu privire la modul în care a fost afectată, printre altele, lupta împotriva criminalității.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declarația dumneavoastră pozitivă de astăzi privind aderarea României la Schengen, și ca urmare a discuției noastre foarte bune & complete din 22 noiembrie. Aderarea României va face UE mai sigură”, a scris Aurescu pe Twitter.

Bogdan Aurescu a explicat, recent, într-un interviu că a purtat discuții cu omologul suedez, dar și cu social-democrații din Parlamentul suedez în ceea ce privește poziția acestora față de aderarea României la Schengen.

„În ceea ce privește Suedia, după cum cunoașteți, guvernul suedez sprijină aderarea la Schengen. Propunerea pe care guvernul suedez a înaintat-o parlamentului suedez este una de susținere a aderării României la Schengen. Am discutat în această perioadă de foarte multe ori am discutat cu omologul meu suedez.

De asemenea, am intrat în discuție și cu opoziția social-democrată din Parlamentul suedez, am discutat și cu fostul ministru de externe suedez, am avut o convorbire și cu reprezentatul social-democraților în ceea ce privește problemele legate de justiție și care se ocupă și de domeniul aderării României la spațiul Schengen.

Am exprimat toate argumentele și am furnizat toate datele care susțin aderarea României la spațiul Schengen, am acționat și prin alte canale, inclusiv familiei social-democrate. Sper ca decizia social-democraților suedezi să fie una pozitivă, care să corespundă cu stadiul nostru de pregătire pentru aderarea la Schengen”, a declarat Aurescu într-un interviu pentru Adevărul.

Și europarlamentarul PSD Victor Negrescu a confirmat că social-democrații suedezi susțin aderarea României la spațiul Schengen.

„Social-democrații suedezi au anunțat, în urmă cu puțin timp, că susțin aderarea României la spațiul Schengen. Iată că din nou Partidul Social Democrat își îndeplinește cu responsabilitate datoria față de români. Suntem iar singurii care ne-am făcut treaba la nivelul familiei noastre politice. Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să își asume și să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil”, a anunțat Victor Negrescu pe Facebook.

Acesta a anunțat că va continua discuțiile cu parlamentarii din țările membre reticente în ceea ce privește aderarea, astfel încât România să obțină un vot pozitiv la Consiliul Uniunii Europene (UE) pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie.

„Nu vom cere ca cei din opoziție să își ceară scuze pentru faptul că au pus în pericol aderarea României la spațiul Schengen, dar le vom cere să se implice pentru a înlătura piedicile puse de guvernele de centru-dreapta din Olanda și Austria. Hai, România! Nu ne lăsăm. Voi continua săptămână aceasta discuțiile cu parlamentarii din țările membre reticente”, a adăugat europarlamentarul PSD.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York