Suedia înăsprește restricțiile anti-Covid pe măsură ce cazurile se înmulțesc

Suedia înăsprește restricțiile anti-Covid pe măsură ce cazurile se înmulțesc
Suedia înăsprește restricțiile privind Covid pe măsură ce cazurile se înmulțesc/FOTO: sverigesradio.se
Publicat: 21/12/2021, 19:52
Actualizat: 21/12/2021, 19:52

Suedia a anunțat marți o serie de măsuri, inclusiv o utilizare extinsă a certificatelor de vaccinare, cu scopul de a contracara răspândirea COVID-19 pe măsură ce numărul cazurilor de infectare crește, a a anunțat guvernul.

Începând cu 23 decembrie, Suedia îi va îndemna pe toți angajații să lucreze de acasă dacă este posibil și va impune reguli mai stricte privind distanțarea socială, a declarat guvernul, în contextul în care își intensifică restricțiile menite să combată o creștere a numărului de noi infecții cu virusul Covid-19.

„Acum trebuie să ne asumăm responsabilitatea comună și să ne adaptăm la realitatea de față”, a declarat premierul Magdalena Andersson într-o conferință de presă.

În plus, măsurile de evitare a aglomerației în centrele comerciale, iar barurile și restaurantele au voie să ofere doar servicii de servire pe scaune, clienții stând la o distanță de cel puțin un metru unul de celălalt.

„În practică, acest lucru înseamnă că, din păcate, nu va fi nicio petrecere în cluburile de noapte în noaptea de Anul Nou”.

De asemenea, va fi introdusă o limită a numărului de persoane permise în locațiile folosite pentru petreceri private, care a fost stabilită la 50, precum și unele restricții care vizează

Observând că în Suedia se înregistrează încă niveluri relativ scăzute de COVID-19, directorul Agenției de Sănătate Publică a țării, Karin Tegmark Wisell, a declarat că presiunea asupra sistemului de sănătate suedez a crescut ca urmare a noului coronavirus asociat cu alte virusuri și cu gripa sezonieră.

„Observăm în continuare o răspândire considerabilă în Europa și în țările noastre vecine. Avem niveluri mai scăzute în Suedia, dar în ultimele săptămâni am văzut și aici o creștere rapidă a ratei de răspândire, a declarat Tegmark Wisell, adăugând că se așteaptă ca numărul de cazuri noi să crească și că situația este „amenințătoare”.

De asemenea, agenția de sănătate a emis o solicitare oficială către guvern pentru a cere un test negativ nu mai vechi de 48 de ore pentru cetățenii străini care intră în Suedia, indiferent de statutul lor de vaccinare, despre care Andersson a spus că va fi „tratat rapid”.

Majoritatea măsurilor au fost anunțate fără o dată de încheiere, dar ministrul sănătății, Lena Hallengren, a declarat reporterilor că nu se dorește menținerea lor „mai mult decât este necesar”.

Directorul agenției de sănătate a precizat, de asemenea, că aproape 1,5 milioane de suedezi nu au fost încă vaccinați.

Suedia înregistrează încă unele dintre cele mai scăzute niveluri de cazuri noi din Europa, potrivit OMS, dar a înregistrat o creștere de 37% a ratei de incidență la 14 zile, comparativ cu perioada anterioară.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult