Supermarketurile din Marea Britanie se confruntă cu mari probleme de aprovizionare. Produsele esențiale lipsesc de pe rafturi

Supermarketurile din Marea Britanie se confruntă cu  mari probleme de aprovizionare. Produsele esențiale lipsesc de pe rafturi
Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 09/09/2021, 20:57

Brexitul şi pandemia de COVID-19 au afectat sever lanţurile de distribuţie de marfă în Marea Britanie – de la produse esenţiale precum apa şi laptele la branduri pe care britanicii erau obişnuiţi să le găsească în supermarketuri sau magazine, toate au început să lipsească de pe rafturi.

De luni zile comercianţii din Marea Britanie se confruntă cu penurie de bunuri de la ingrediente pentru milkshake-uri la McDonald’s la branduri de bere şi saltele la Ikea. De pe rafturile supremarketurilor au început să lipsească chiar şi apa şi laptele. Problema principală este distribuţia mărfii în urma reducerii drastice a numărului şoferilor de camioane după ce mulţi muncitori din ţările europene nu s-au mai întors în ţară pe fondul pandemiei şi al Brexitului.

„Săptămâna trecută am rămas fără Coca-Cola. Nu mai am sticle mari de Evian de trei săptămâni. Fără marfă, nu mai avem afacere. Avem rafturile goale, nu vor mai intra clienţi.”, spune Satyan Patel, proprietarul unui magazin alimentar din centrul Londrei.

Co-op, un lanţ de supermarketuri, spune că unele stocuri de marfă au fost afectate de distribuţia deficitară şi că au fost nevoiţi să angajeze 3.000 de muncitori temporari pentru a umple depozitele şi a trimite marfă către magazine. Potrivit ultimelor estimări, Marea Britanie are în minus circa 100.000 de şoferi de camion.

„Am decis să ne reducem stocurile din cauza COVID-19, dar acum ne este dificil să procurăm unele produse pentru că pur şi simplu nu se găsesc”, spune Patel. „Nu avem stocuri, nu mai avem nimic în depozite. Sunt goluri peste tot. Primim uneori doar o cantitate mică din unele produse. Ducem lipsă şi de apă”, spune o asistentă de vânzări de la un supermarket de lângă al lui Patel.

Aici rafturile cu băuturi carbogazoase erau aproape goale. Clienţii au început să se plângă la personalul supermaketului. La un alt supermarket major din sud-estul Londrei sticlele de apă erau pe terminate şi laptele se epuizase. Lanţul de produse congelate Iceland şi marile lanţuri Tesco au avertizat deja că vor exista penurii de produse în perioada Crăciunului. Directorul executiv al Iceland a spus că compania şi-a redus distribuţia pentru că nu are suficienţi şoferi de camioane.

„În fiecare zi avem mai puţin cu 10% din marfa pe care am comandat-o”, s-a plâns acesta pe un blog, precizând că în cea mai rea perioadă singurul furnizor de pâine a lăsat fără marfă nu mai puţin de 130 de magazine. Deficitul de bunuri din Marea Britanie „va dura probabil o vreme şi ar putea chiar să se amplifice”, potrivit unei note a Capital Economics, o firmă de consultanţă de cercetare.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Florin Cîțu e terminat! Lovitura care îl înfundă total. Marcel Ciolacu i-a luat fața
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...