Birourile Permanente reunite au decis că votarea moțiunii de cenzură este amânată până când se pronunță CCR. Sesizarea Guvernului privind conflictul cu Parlamentul, dezbătută după 15 septembrie

Birourile Permanente reunite au decis că votarea moțiunii de cenzură este amânată până când se pronunță CCR. Sesizarea Guvernului privind conflictul cu Parlamentul, dezbătută după 15 septembrie
Criză la PNL. Alți șase deputați liberali vor pleca din grupul parlamentar
Publicat: 09/09/2021, 13:25
Actualizat: 09/09/2021, 13:45

Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului, dar dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia CCR asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern – Parlament.

PNL, PSD, UDMR și Minoritățile au votat în ședința Birourilor Permanente reunite amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR până în momentul în care se va pronunța Curtea Constituțională pe conflictul constituțional invocat de Guvern.

Liderul PNL, preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat ca decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moţiunii de cenzură este profund neconstituţională.

”Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvernul României prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară şi limpede – am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că doresc să se dezbată moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu, spune că „este normal” ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale. „PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu”, a susţinut preşedintele PSD.

De partea cealaltă, USR-PLUS vrea ca dezbaterea și votul să aibă loc  în 14 septembrie.

PNL a încercat în repetate rânduri să blocheze în ședința Birourilor Permanente reunite depunerea și dezbaterea moțiunii de cenzură.
În acest sens, premierul Florin Cîțu a sesizat în urmă cu o zi Curtea Constituțională pe motiv că există un conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR

Curtea Constituţională (CCR) a stabilit că părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitare la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior, au declarat reprezentanții CCR pentru Europa Liberă.

Guvernul a publicat textul Cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, așa cum anunțase premierul miercuri dimineață.

Șeful Executivului a precizat că sesizarea ar urma să fie depusă miercuri. „Cred că astăzi este depusă, aşteptăm decizia Curţii. Dacă Curtea spune că a fost legal depusă, procedurile curg şi mergem mai departe”, a adăugat Cîţu.

Decizia vine după patru ședințe eșuate ale Birourilor permanente reunite pentru discutarea calendarului moțiunii de cenzură depuse, vinerea trecută. împreună cu AUR împotriva Guvernului Cîțu.  Luni , după eșecul ședinței cu numărul trei a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, președintele Camerei Deputaților discutarea anunța că instituția moțiunii de cenzură este esențială, că va mai convoca o ședință, iar dacă nici aceasta nu va avea loc, va informa Executivul. Prin urmare, când nici marți nu a fost cvorul, liderii celor două camere ale Parlamentului au informat Executivul cu privire la moțiune.

Ce prevede Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale

Art.34. – (1) Curtea Constituţională soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Cererea de soluţionare a conflictului va menţiona autorităţile publice aflate în conflict, textele legale asupra cărora poartă conflictul, prezentarea poziţiei părţilor şi opinia autorului cererii.

Art.35. – (1) Primind cererea, preşedintele Curţii Constituţionale o va comunica părţilor aflate în conflict, solicitându-le să îşi exprime, în scris, în termenul stabilit, punctul de vedere asupra conţinutului conflictului şi a eventualelor căi de soluţionare a acestuia, şi va desemna judecătorul-raportor.
(2) La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere.
(3) Dezbaterea are loc pe baza raportului prezentat de judecătorul-raportor, a cererii de sesizare, a punctelor de vedere prezentate potrivit alin.(1), a probelor administrate şi a susţinerilor părţilor.

Art.36. – Decizia prin care se soluţionează conflictul juridic de natură constituţională este definitivă şi se comunică autorului sesizării, precum şi părţilor aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor. Pentru a întruni condițiile constituționale trebuie să aibă cel puțin 117 semnături. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari. USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43.

Pe de altă parte, PSD a pregătit și a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...