SURSE: „Concurs” pentru o funcție vitală din Ministerul Sănătății. Favorita este o fostă farmacistă din Târgu Mureș, apropiată de echipa Voiculescu

SURSE: „Concurs” pentru o funcție vitală din Ministerul Sănătății. Favorita este o fostă farmacistă din Târgu Mureș, apropiată de echipa Voiculescu
SURSE: „Concurs” pentru o funcție vitală din Ministerul Sănătății. Favorita este o fostă farmacistă din Târgu Mureș, apropiată de echipa Voiculescu / Vlad Voiculescu, foto Mediafax Foto
Publicat: 22/02/2021, 11:07
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Ministerul Sănătății, instituție condusă de Vlad Voiculescu, organizează, cu accelerația la maximum, procesul de selecție a viitorului director al Direcției de politica medicamentului, fără concurs, ci doar pe baza de dosar și interviu.

Surse din instituție au declarat pentru Adevărul.ro că favorită pentru funcție este o farmacistă din Târgu-Mureș, considerată apropiată de echipa ministrului Voiculescu.

„Concurs” pe repede-înainte

Ministerul Sănătății a anunțat pe 16 februarie 2021 faptul că scoate la concurs postul de director al Direcției politica medicamentului, a dispozitivelor și a tehnologiilor medicale.

Selecția se face pe bază de dosar, care trebuia trimis pe o adresă de e-mail de la Ministerul Sănătății, urmată de un interviu în fața unei comisii.

Candidații au putut trimite dosarele timp de doar două zile, adică pe 17 și 18 februarie, până la ora 16.00.

În consecință, cei care nu erau la curent cu anunțurile Ministerului Sănătății erau luați pe „nepusă masă”, deoarece între anunțul privind concursul și începerea depunerii dosarelor erau mai puțin de 24 de ore!

Există deja o favorită: Monica Negovan

Potrivit unor surse politice, interviurile vor fi date în fața unei comisii formate din Nicoleta Rusu secretarul general al ministerului, Amalia Şerban, directorul Direcţiei de asistenţă medicală şi sănătate publică, precum şi Alexandrina Culea, directorul Direcţiei juridice, recent adusă de ministrul Vlad Voiculescu de la Poliţia Locală a Sectorului 1.

Din cele 8 dosare depuse, 4 au fost respinse, astfel că pe funcția-cheie „se bat” doar patru candidați.

Surse din Ministerul Sănătății spun însă că deja există o favorită pentru ocuparea funcției în urma „concursului”, fapt cunoscut chiar și de comisie!

Monica Negovan ar urma să ocupe această funcție, de profesie farmacist, din Târgu Mureș, cu afaceri în domeniul farmaceutic, în asociere cu Pharma Farm, firma deținută de maghiarii de la Richter.

Aceasta ar fi demisionat deja de la firma unde a lucrat în ultimii ani, au declarat surse pentru Adevărul.ro. Totodată, Negovan este considerată apropiată a cerucului de cunoscuți ai Andreei Moldovan (tot din Târgu Mureș), primul secretar de stat numit de Voiculescu când a ajuns la conducerea ministerului, dar și a actualului șef al Ministerului, Vlad Voiculescu.

Apropierea Monicăi Negovan de cercul Voiculescu se vede din postările sale pe Facebook. Aceasta l-a susținut pe Voiculescu de la preluarea mandatului de ministru, dar și în anii anteriori.

„Aceasta a fost foarte activă în apărarea intereselor farmaciilor, în stabilirea politicilor în domeniu, participând, de-a lungul timpului, la dezbateri publice în acest sens organizate de către ministerul Sănătăţii”, arată sursele citate.

În octombrie 2019, exact când avea loc tranziția de la Guvernul Dăncilă la Guvernul Orban, Monica Negovan şi-a mai depus dosarul şi pentru funcţia de vicepreşedintă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), însă concursul a fost în cele din urmă blocat.

Miza unui post mult râvnit

Postul de director al Direcției politica medicamentului este unul crucial, pentru industria farmaceutică, deoarece stabilește tot ce ține de politica de preț a medicamentelor, modul de calcul al acestora, și autorizarea farmaciilor.

Noua desemnare ar fi cu atât mai vitală cu cât în ultimul timp „s-a putut remarca o oarecare neliniște în tabăra producătorilor în vederea stabilirii unei noi politici de preț”, susțin aceleași surse.

În România sunt printre cele mai reduse prețuri la medicamente din UE și modificarea lor ar însemna mai mulți bani în buzunarul jucătorilor din industria pharma.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult