Surse militare occidentale: Vladimir Putin a ajuns să se implice în deciziile militare din Ucraina până la nivelul de comandă al unui colonel

Surse militare occidentale: Vladimir Putin a ajuns să se implice în deciziile militare din Ucraina până la nivelul de comandă al unui colonel
Vladimir Putin / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 17/05/2022, 17:31

Vladimir Putin a ajuns să se implice direct în deciziile militare referitoare la ducerea războiului în Ucraina și planificarea operațiunilor până la nivelul de comandă al unui colonel sau general de brigadă.

Vladimir Putin se implică inclusiv în operațiunile și deciziile privind deplasările forțelor ruse în Donbas, în condițiile în care săptămâna trecută armata rusă a suferit o gravă înfrângere în fața ucrainenilor, după mai multe încercări eșuate de forțare a unui râu strategic din regiune, informează The Guardian, care citează surse militare occidentale.

Sursele militare citate de The Guardian susțin că Vladimir Putin colaborează strâns cu generalul Valerii Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor la nivel tactic până la un nivel de la care, în mod normal, ar trebui să se ocupe un simplu colonel sau general de brigadă”, au declarat sursele militare, transmite Digi24.

În armatele NATO și occidentale, un colonel sau general de brigadă se află, de regulă, la conducerea unei brigăzi – o unitate compusă din mai multe batalioane.

Colonel rus, despre situația din Ucraina: „Suntem într-o izolare politică totală și întreaga lume este împotriva noastră”

Moment exploziv la televiziunea de stat rusă, chiar în timpul emisiunii principale, „60 de minute”, care promovează inclusiv „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina.

Invitat în studio a fost Mikhail Khodarenok, un analist militar și colonel în rezervă, care a furnizat o altă imagine a situației din Ucraina, mai apropiată de realitate.

Acesta a avertizat că „situația pentru Rusia se va înrăutăți, cu siguranță”, pe măsură ce Ucraina primește ajutor militar internațional și „armata ucraineană poate înarma un milion de oameni”.

Referindu-se la soldații ucraineni, militarul în rezervă a declarat că „dorința de a-și apăra țara-mamă există cu prisosință”.

Federația Rusă, în izolare totală

„Cea mai mare problemă cu situația militară și politică a Rusiei” a continuat colonelul, „este că ne aflăm în izolare politică totală și toată lumea este împotriva noastră, chiar dacă nu dorim să recunoaștem. Trebuie să rezolvăm această situație”.

„Această situație nu poate fi considerată normală, când împotriva noastră este o coaliție de 42 de țări și când resursele noastre, militar-politice și militar-tehnice, sunt limitate”.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult