VIDEO | Rușii au făcut publice imagini cu soldații din Azovstal care s-au predat. Colonel FSB: „Nu pot fi lăsați în viață!”

Publicat: 17/05/2022, 16:56
Actualizat: 17/05/2022, 16:57

Media de propagandă din Rusia a făcut public marți, 17 mai, un film cu soldații ucraineni din Azovstal care ar fi acceptat să iasă din uzină.

Ucrainenii prezintă evenimentul drept rezultatul unui acord la cel mai înalt nivel menit să salveze viețile a cât mai mulți dintre luptătorii care au rezistat peste 80 de zile apărând Mariupolul.

264 de luptători au părăsit uzina, inclusiv 53 grav răniți

La începutul aceste săptămâni, pe 16 mai, 264 de luptători au părăsit uzina, inclusiv 53 grav răniți. Președinele Zelenski a anunțat marți că demersurile și acțiunile pentru salvarea tuturor soldaților blocați în Azovstal continuă și că va fi o acțiune de durată.

Conform informațiilor furnizate de Ucraina, soldații evacuați luni au ajuns în orașe sau spitale din Donbas controlate de Rusia si ar urma să fie eliberați după ce se întremează, la schimb cu prizonieri ruși capturați de armata ucraineană.

Pe de altă parte, Rusia a prezentat imagini cu soldații din Azovstal supunându-se perchezițiilor soldaților ruși la ieșirea din uzină.

Ce transmite propaganda rusă

Clipul video este prezentat de organele de propagandă drept dovadă a faptului că „naziștii din Mariupol” au fost învinși și umiliți.

Voci din rândul aripii dure a pro-rușilor din Donbas cer ca prizonerii să nu fie eliberați, ci schingiuți până la moarte.

„„Azov” este una dintre cele mai motivate și pregătite unități din Ucraina, cu un nivel mediu ridicat de inteligență, pregătire serioasă și aprovizionare excelentă. De aceea, nu pot fi lăsați în viață. Niciunul. Subliniez – niciunul! Și înainte de asta, ar trebui „rupți” în mod competent. Nu este nevoie acum să tratăm răniții ca pe răniți obișnuiți. Lăsați „alți” medici să lucreze cu ei.

Dacă nu facem asta, e o greșeală. Atunci le vom trimite un mesaj că pot rezista aproape până la capăt, transformând fiecare oraș din fosta Ucraina într-o fortăreață, astfel încât aceste orașe să poată fi apărate precum Mariupol”, a scris pe contul personal de Telegram colonelul în retragere FSB Igor Girkin, condamnat în Olanda și urmărit internațional pentru implicarea în doborârea avionului de pasageri Malaysia Airlines Flight 17 deasupra Donbasului, în iunie 2014. Toți cei 283 și 15 membri ai echipajului au murit atunci.