Suspendarea exportului cu animale vii pe durata caniculei, măsură cerută de ANSVSA, ignorată de comercianți

Suspendarea exportului cu animale vii pe durata caniculei, măsură cerută de ANSVSA, ignorată de comercianți
Foto: Animals International - Romania (Facebook)
Publicat: 02/08/2021, 15:35

În ciuda faptului că ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) a cerut suspendarea exportului cu animale vii pe durata caniculei, acestă măsură este ignorată de industrie, informează Organizația Animals International. Premierul Florin Cîțu spune că românii trebuie să știe că nimeni nu e mai presus de lege și se va asigura că și ei respectă acest lucru.

Mai mulți operatori economici ignoră decizia suspendării transportului cu animale vii, măsură care a fost luată încă din 29 iulie.

„În ultimele 24 de ore, din portul Midia au plecat 2 vapoare (Taiba către Iordania și Gamma Star către Arabia Saudită). Alte 6 vapoare (Phoenix III, Unimar Livestock, Maysa, Neameh, Lady Maria și Seastar Livestock) sunt în acest moment în portul Midia unde în ultmele zile au sosit sute de camioane cu animale vii, în marea majoritate miorițe, dar și tauri. Duminică 1 august s-au încărcat animale vii până seara târziu la orele 20, ultimul camion fără climatizare cu numărul TL90MGT fiind observat de investigatorii Animals International transferând ovinele direct în vaporul Unimar.

Aceasta este o navă cu o vechime de 51 de ani și care prezintă risc maxim pentru echipaj, animale și traficul maritim. Se află pe lista neagră a autorităților maritime internaționale cu 4 arestări la activ și 43 de deficiențe doar în ultimii 2 ani. Alte 3 vapoare (Pacific M, Omega Star și Mira) urmează să ajungă în portul Midia astăzi și mâine, iar nava Mariona Star staționează în dreptul portului Constanța”, potrivit Animals International.

Cițu: Românii trebuie să știe că nimeni nu e mai presus de lege

„Am cerut ANSVSA, poliției și ANAF să asigure eficacitatea măsurii suspendării transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Pentru că aud că unii nu respectă această măsură, pe care ANSVSA a comunicat-o încă din 29 iulie.

Românii trebuie să știe că nimeni nu e mai presus de lege, iar, în mandatul meu, mă voi asigura că se și respectă acest principiu fundamental.

Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Așa că voi relua cu celeritate demersurile necesare pentru a corecta legislația în domeniu”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.