Sute de documente secrete ale NATO, scoase la vânzare pe dark web în urma unui atac cibernetic

Sute de documente secrete ale NATO, scoase la vânzare pe dark web în urma unui atac cibernetic
Sursă Foto: Reuters.com
Publicat: 08/09/2022, 19:55

Sute de documente confidenţiale trimise de NATO în Portugalia au fost scoase la vânzare pe dark web în urma unui atac cibernetic care a vizat Statul Major al Forţelor armate portugheze şi serviciile militare de informaţii ale ţării.

Ancheta efectuată de agenţii portugheze de securitate cibernetică ar fi identificat ca ţinte ale atacului cibernetic Statul Major General, informaţiile militare şi un departament al Ministerului Apărării, precizează publicaţia menţionată.

„Este vorba de un atac cibernetic prelungit în timp şi nedetectabil, efectuat de roboţi web programaţi să detecteze acest tip de documente”, a declarat una dintre sursele anonime citate de cotidianul online Diario de Noticias.

Incidentul, potrivit Diario de Noticias, a fost detectat de serviciile de informaţii americane şi apoi semnalat autorităţilor portugheze în august, prin intermediul Ambasadei SUA la Lisabona.

Reacția guvernului portughez privind sustragerea documentelor NATO

„Guvernul este în măsură să asigure că Ministerul Apărării Naţionale şi Forţele armate lucrează zilnic pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de membru fondator al Alianţei Nord-Atlantice, să rămână intactă”, a reacţionat în scris cabinetul premierului Antonio Costa la o solicitare din partea AFP.

„De fiecare dată când există o suspiciune de intruziune, situaţia este analizată în detaliu” şi se iau măsuri pentru „creşterea gradului de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică”, adaugă guvernul, fără însă să confirme sau să infirme sustragerea de documente secrete.

Potrivit Diario de Noticias, documentele în cauză ar fi fost transmise între diferite servicii portugheze prin linii de comunicare nesecurizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase