Talibanii vor permite afganilor să părăsească țara după 31 august cu zboruri comerciale

Talibanii vor permite afganilor să părăsească țara după 31 august cu zboruri comerciale
Publicat: 26/08/2021, 09:19

Markus Potzel, ambasadorul Germaniei în Afganistan, a declarat că a primit asigurări din partea talibanilor că afganii care au documentele corecte vor avea permisiunea de a părăsi Afganistanul , după termenul limită de retragere din Statele Unite, pe 31 august.

Adresându-se agenției de știri AFP, trimisul german Markus Potzel a declarat pe Twitter că s-a întâlnit cu negociatorul șef adjunct al talibanilor Sher Mohammad Abbas Stanikzai, care „m-a asigurat că afganii cu documente legale vor avea în continuare posibilitatea de a călători pe zboruri comerciale după 31 august” . Acest lucru a fost confirmat miercuri de un membru al biroului politic al talibanilor, Suhail Shaheen. Între timp, trimisul german a mai spus că teroriștii au fost de acord să lase afganii „cu acte legale” să părăsească țara devastată de război după 31 august, ziua în care SUA urmează să finalizeze retragerea trupelor lor din Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor pentru mass-media engleză, Shaheen a mai spus că ambele părți au făcut schimb de opinii cu privire la situația de pe aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul. El a spus că Abbas a condus delegația pentru talibani și a vorbit despre retragerea în timp util a trupelor străine de la aeroportul din capitala afgană.

„Sher M. Abbas Stanikzai, director adjunct, PO și delegația sa însoțitoare s-au întâlnit ieri cu Markus Potzel, ambasadorul german în Afganistan și delegația sa însoțitoare la Doha. Problemele politice și situația aeroportului din Kabul au fost discutate, a spus Shaheen,”

Anterior, Germania spusese că actuala operațiune militară desfășurată de aliații NATO pentru a evacua afganii care au nevoie de protecție nu poate continua odată ce americanii se vor retrage.

Cu toate acestea, Germania a dorit să se asigure că afganilor vulnerabili, inclusiv activiștilor pentru drepturile omului sau foștilor angajați locali ai agențiilor germane, li se va oferi un pasaj sigur către aeroport pentru a fi transportați din țară după 31 august.

Mai devreme în acea zi, ministrul de Externe Heiko Maas a declarat că Berlinul va încerca să scoată oamenii din zona civilă a aeroportului după această dată.

Mai mult, cancelarul german Angela Merkel a declarat că comunitatea internațională trebuie să mențină dialogul cu talibanii pentru a proteja îmbunătățirile aduse în Afganistan în cele două decenii de desfășurare a NATO.

„Obiectivul nostru trebuie să fie să păstrăm cât mai mult posibil ceea ce am realizat în ceea ce privește schimbările din Afganistan în ultimii 20 de ani. Comunitatea internațională trebuie să vorbească despre aceasta cu talibanii ”, a spus Merkel, citată de AFP.

Liderul principal taliban se întâlnește cu ambasadorul Chinei

În plus, Abdul Salam Hanafi, șeful adjunct al biroului politic al talibanilor din Qatar, s-a întâlnit și cu ambasadorul chinez în Afganistan, Wang Yu, pe 24 august.

„Au discutat despre securitatea ambasadei chineze și a diplomaților, situația actuală din Afganistan, relațiile bilaterale și asistența umanitară a Chinei.”

În contradicție cu guvernele din întreaga lume, China nu numai că a ales să își păstreze funcțională ambasada în Kabul, dar nu a vorbit nici despre evacuarea cetățenilor, chiar dacă liderii occidentali depun eforturi pentru a asigura siguranța cetățenilor lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii