Primăria Capitalei scade tariful la parcările din Centrul Bucureștiului. Se modifică și costurile pentru abonamentele riveranilor

Primăria Capitalei scade tariful la parcările din Centrul Bucureștiului. Se modifică și costurile pentru abonamentele riveranilor
Sursa foto - ARHIVĂ: Mediafax Foto/Mihai Dăscălescu
Publicat: 22/12/2022, 18:31
Actualizat: 22/12/2022, 18:43

Primăria Capitalei a decis să elimine tarifele diferențiate pe zone pentru parcarea în centrul Capitalei, cuprinse între 2,5 și 10 lei, și să aplice un tarif unic de 5 lei pentru toate parcările publice din oraș aflate în administrarea sa. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Astfel, în centru parcarea se ieftinește de la 10 lei la 5 lei, iar în zonele mai puțin centrale crește de la 2,5 la 5 lei/oră. Măsura se va aplica de la 1 martie 2023. Mașinile electrice și hibrid își păstrează facilitatea de a parca gratuit, precizează Hotnews.

Parcarea se va plăti de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00, la tariful unitar de 5 lei pe oră. Pentru acest interval orar este disponibil, pentru peroanele fizice, juridice și instituții și un abonament de 30 de lei pe zi sau de 500 de lei pe lună.

Pentru riverani, abonamentul va fi de 50 de lei pe lună sau de 500 de lei pe an.

În cazul tarifelor pe bază de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice:

  • abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în toată zona unică de tarifare;
  • plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii riverani:

  • abonamentul este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului și care posedă autoturisme înmatriculate în București sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat;
  • abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia;
  • se pot aloca maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă.

Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achită anticipat.

„Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament. În vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar să poate face fără penalități în maxim 15 (cincisprezece) minute”, se mai arată în proiectul adoptat.

Tarifele de parcare se pot plăti prin urmatoarele modalități:

  • Tichete preplătite;
  • Tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru);
  • SMS;
  • Online, utilizând platformele/aplicațiile electronice specifice.

Parcare gratuită pentru mașinile electrice și hibrid, cu unele excepții

Posesorii autoturismelor electrice și hibride înregistrate în Capitală pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală din București, se arată în proiectul de hotărâre. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.

„Prin excepție, autoturismele hibrid înmatriculate în București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București o perioada de 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se mai arată în proiect.

Pentru a beneficia de gratuitate la utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al municipiului București. Înregistrarea se face pe baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice și hibride.

„Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate ca urmare a înregistrării în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride se va efectua de către Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparțînând domeniului public sau privat al Municipiului București la momentul verificării autoturismelor parcate și pe baza Înregistrărilor efectuate în sistemul electronic al operatorului”, se mai arată în proiectul de hotărâre adoptat joi.

Prin excepție, autoturismele electrice și hibride utilizate pentru activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum și cele care prin colantare, dispozitive audio-video, afișează mesaje publicitare care promovează activități comerciale de orice fel, au obligația de a achita tariful de parcare conform prevederilor în vigoare privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din București.

Cât plătesc acum bucureștenii pentru a parca în centrul Capitalei

Primăria Capitalei a stabilit, încă din 2019, trei zone pentru parcare, fiecare zonă având un tarif diferit, dar noile reguli se aplică abia din vara acestui an, începând cu data de 15 august.

Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 – 5 lei, iar pentru zona 2 – 2,5 lei pe oră, în intervalul orar 07.00-23.00.

De asemenea, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București.

Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice sunt următoarele:

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 – 23.00) – 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână – 300 lei. Abonament pentru o lună – 1.050 lei. Abonament pe semestru – 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi – 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi – 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care au autoturisme și au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul și certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deține în folosință autovehiculul respectiv.

Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeași cu cea din buletin.

Abonamentele pot fi achiziționate și prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București, disponibilă în Google Play și AppStore.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A existat cu adevărat Calul Troian?