Temperaturi istorice la zeci de stații meteo din România! ANM: Durata acestui val de caniculă este un record

Temperaturi istorice la zeci de stații meteo din România! ANM: Durata acestui val de caniculă este un record
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 27/07/2022, 10:16

Recorduri de temperaturi au fost înregistrate la zeci de stații meteo din România, în ultima perioadă.

Specialiștii ANM avertizează că și în următoarele zile va fi caniculă.

„În zilele în care am avut emis codul roșu și codul portocaliu pentru partea de vest și sud-vest a țării am înregistrat foarte multe recorduri la un număr semnificativ de stații meteorologice, respectiv la 68 de stații”, a declarat la Digi24 Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Aceasta a precizat că la acele stații meteo au fost înregistrate cele mai ridicate valori de temperaturi maxime zilnice pentru zilele respective.

„Dintre cele 68 de stații, la 16 am avut chiar recorduri lunare, fiind cele mai ridicate valori pentru o zi din luna iulie din zona respectivă”, a spus directorul ANM.

Până în 29 iulie rămâne în vigoare avertizarea meteo de cod galben care vizează în continuare valul de căldură. În jumătatea sudică a țării, valorile de temperatură maximă vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, a subliniat Mateescu.

„Cu siguranță durata acestui val de căldură din perspectiva maximelor diurne, dar și al nopților tropicale, au făcut ca acest val să fie unul, la nivelul numărului de zile consecutive, posibil din nou un record”, a declarat Elena Mateescu.

Caniculă în Capitală / Sursă Foto: Facebook

Meteo: Cum va fi vremea până în 29 iulie 2022

Miercuri, 27 iulie, în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi mare.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar pentru aceste zone, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu.

De miercuri până vineri, valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a României, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar în aceste 3 zile este în vigoare o avertizare de cod galben, transmite digi24.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase