Termenul pentru înscrierea ca alegător în străinătate, prelungit cu o lună. La cât a ajuns numărul celor care vor să voteze prin corespondență

Termenul pentru înscrierea ca alegător în străinătate, prelungit cu o lună. La cât a ajuns numărul celor care vor să voteze prin corespondență
Mai sunt 35 de zile pentru înregistrare / Sursa: Autoritatea Electorala Permanentă
Publicat: 17/09/2020, 11:01

Românii din străinătate au posibilitatea să se înscrie ca alegător la scrutinul pentru desemnarea reprezentanților în Parlamentul României, la secția de votare sau prin corespondență, până la data de 22 octombrie, după ce data-limită a fost prorogată de la 21 septembrie, prin legea care modifică acte normative în materie electorală, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. Prin această lege, cei din Diaspora vor putea vota, teoretic, în zilele de sâmbătă și duminică, 5 și 6 decembrie, la secțiile de vot organizate în străinătate, dar înființarea lor depinde de decizia autorităților statelor respective cu privire la gestionarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Cetățenii români stabiliți în străinătate înregistrați ca alegători în străinătate, la secția de votare sau prin corespondență, a ajuns, din 1 aprilie până joi, la aproximativ 11.500, cu peste o mie mai mulți decât miercuri, înainte de publicarea în Monitorul Oficial a legii care modifică prevederile privind alegerile parlamentare, printre care și posibilitatea de înscriere până cel târziu cu 45 de zile înainte de derularea votului, respectiv 22 octombrie.

Creștere semnificativă, de aproximativ 10%, într-o singură zi

La momentul anunțului privind semnarea decretului pentru promulgarea numărul alegătorilor înscriși depășise pragul de 10.000, respectiv erau înscriși pentru votul la secție 2.315 cetățeni români, iar prin corespondență, 7.991. La ora publicării, numărul lor crescuse, în special al celor înscriși pentru votul prin corespondență, respectiv a ajuns la 8.889, iar cel pentru votul în secții, la 2.608 de alegători înscriși.

Numărul lor a crescut după publicarea legii în Monitorul Oficial, dar și după declarațiile președintelui Klaus Iohannis din conferința de presă de miercuri seara, când i-a îndemnat pe românii din afara granițelor să se înregistreze ca alegători prin corespondență, argumentând că autoritățile nu au garanția că vor putea fi deschise secții de vot în toate țările unde se află conaționali.

„Aș face un apel către diapora să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de votare în toate țările unde avem români care doresc să voteze. Este foarte important să se înscrie, altfel, este posibil ca în unele țări să nu poată vota”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri seară, în cadrul conferinței de presă.

De ce depinde organizarea de secții de vot

Legea publicată în Monitorul Oficial prevede circumstanțele în care românii nu vor putea vota în secțiile din străinătate.

Art. VII. – (1) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(2) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare cadrul secțiilor de votare în cauză.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

(4) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(5) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.

Câți au votat prin corespondență anii trecuți

La scrutinul anterior la care românii au putut să se înregistreze pentru a vota din străinătate, alegerile prezidențiale din septembrie 2019, la termenul-limită 41.003 de români optaseră pentru votul prin corespondență, în timp ce 38.944 români din străinătate s-au înscris pentru votul la secție. În turul doi fuseseră validate 17.503 de voturi prin corespondență, cu aproape 8.000 mai puține decât în turul întâi.

În ceea ce privește alegerile parlamentare la care au putut să se înscrie din diaspora prin corespondență, primul scrutin a fost în decembrie 2016. AEP anunța în data de 8 noiembrie, că au fost primite 8.889 de cereri de vot prin corespondență ale cetățenilor români din diaspora.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...