TikTok ar putea fi interzisă în UE / „Respectați legislația sau veți fi excluși”

TikTok ar putea fi interzisă în UE / „Respectați legislația sau veți fi excluși”
Publicat: 20/01/2023, 09:57
Actualizat: 20/01/2023, 09:57

Compania chineză de social media TikTok ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Anunțul-șoc a fost făcut de comisarul european pentru Piața internă.

Thierry Breton le cere chinezilor să îşi accelerează eforturile de a respecta legislaţia UE.

În caz contrar, TikTok va părăsi piața europeană, scrie Reuters.

TikTok are termen până în septembrie

Comisarul european pentru Piaţa internă le-a dat termen chinezilor până în luna septembrie să rezolve problemele sesizate.

Legea privind serviciile digitale (DSA) impune o listă lungă de reguli pentru platformele sociale, în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancţiuni pentru a ne proteja cetăţenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislaţiei” – Thierry Breton

Compania TikTok a transmis că va respecta DSA şi, de asemenea, a subliniat eforturile sale de a respecta întreaga legislaţie a UE, inclusiv reglementările GDPR şi Codul de bune practici privind dezinformarea. „Siguranţa utilizatorilor noştri este extrem de importantă”, a scris într-un mesaj pe Twitter Caroline Greer, director de Politici publice la TikTok, firmă deţinută de conglomeratul tehnologic chinez ByteDance.

TikTok și imixtiunea în viața privată

Cu cât audienţa are o vârstă mai mică, cu atât este mai mare responsabilitatea. Nu este acceptabil că în spatele unor dispozitive aparent inofensive şi amuzante utilizatorii au nevoie de doar câteva secunde pentru a accesa conţinut nociv, care uneori ameninţă viaţa”, arată Breton.

„DSA include sancţiuni descurajatoare, inclusiv interzicerea în UE în cazul unor încălcării repetate severe care ameninţă viaţa sau siguranţa oamenilor” – Thierry Breton

Presiunile au crescut asupra TikTok după ce compania a recunoscut în luna decembrie că angajaţii săi au accesat inadecvat datele de utilizator a doi jurnalişti, pentru a încerca să identifice sursa informaţiilor dezvăluite de presă.

Săptămâna trecută, Shou Zi Chew, CEO TikTok, s-a întâlnit la Bruxelles cu oficiali UE, inclusiv cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă. Şeful TikTok a încercat să reasigure UE că va respecta reglementările blocului comunitar şi angajamentele privind viaţa privată şi siguranţa copiiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase