Ține prea mult la igienă! Șeful Wagner, furios pe generalul Gherasimov. „Războiul este pentru curajoși, nu pentru bărbieriți”

Ține prea mult la igienă! Șeful Wagner, furios pe generalul Gherasimov. „Războiul este pentru curajoși, nu pentru bărbieriți”
Generalul Valeri Gherasimov / Foto: Profimedia
Publicat: 24/01/2023, 10:20

Noul comandant al forțelor ruse din Ucraina se concentrează mult asupra igienei soldaților de pe front și le-a cerut să se bărbierească mai des, fapt ce l-a înfuriat pe șeful grupului de mercenari Wagner. Totul a ieșit la iveală într-un raport al Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul britanic al Apărării a transmis, luni, că generalul Valeri Gherasimov vrea să rezolve problemele legate de „uniforma neconformă, deplasarea în mașini civile, utilizarea telefoanelor mobile și frizurile neconforme”.

Bărbieritul este un aspect important menționat de Gherasimov. Chiar dacă au menirea să asigure o anumită disciplină, măsurile acestuia nu au fost primite cu brațele deschise.

Faptul că Gherasimov se preocupă de stilul soldaților i-a deranjat pe oficialii din teritoriile ocupate de ruși, care „condamnă” distragerea atenției.

„Oficialii din Donețk spun că prioritizarea unor astfel de lucruri reprezintă „o glumă”, care va „compromite procesul de distrugere a inamicului”, au precizat serviciile britanice.

Gherasimov, criticat de șeful Wagner!

Între timp, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, i-a criticat pe liderii militari ruși și a spus că „războiul este vremea celor activi și curajoși, nu a celor bărbieriți”.

Gherasimov a fost criticat atât de naționaliștii ruși, cât și de bloggerii militari, care îl acuză de lipsa de progres în războiul din Ucraina.

Preocuparea lui Gherasimov pentru igiena soldaților confirmă temerile criticilor săi, precizează oficialii britanici. „Forțele ruse continuă să piardă mulți soldați. Grija lui Gherasimov pentru regulile neimportante confirmă temerile scepticilor săi, cu privire la război”.

Pe de altă parte, think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a susținut că strategia lui Gherasimov de a se concentra asupra obiceiurilor aparent neimportante are un tâlc.

În funcție de cum îndeplinesc aceste ordine simple, Gherasimov își testează soldații, pentru ordinele mai importante, mai riscante, de pe front.

Armata rusă a fost acuzată de indisciplină, încă de la începutul invaziei din Ucraina (februarie 2022). Mulți soldați au murit din motive banale, după ce, de exemplu, Ucraina și aliații au interceptat apelurile efectuate de aceștia de pe telefoanele civililor, folosind coordonatele pentru a lansa atacuri aeriene, scrie businessinsider.com.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase