Tinerii cu mașini puternice vor plăti mai mult pentru RCA. Asiguratorii spun că sunt implicaţi des în accidente, „din cauza teribilismului” / Polițe mai ieftine, doar pentru șoferii prudenți

Redactor:
Dragos Tanase
Tinerii cu mașini puternice vor plăti mai mult pentru RCA. Asiguratorii spun că sunt implicaţi des în accidente, „din cauza teribilismului” / Polițe mai ieftine, doar pentru șoferii prudenți
FOTO - ilustrativ: Pixabay.com

Şoferii tineri, cu maşini puternice, vor plăti o poliță RCA mai scumpă, chiar și cu 10% față de anul trecut. Asiguratorii susțin că sunt implicaţi des în accidente, „din cauza teribilismului”. În schimb, conducătorii auto între 30 şi 50 de ani, care au maşini cu puţini cai putere, vor achita cu câţiva lei mai puţin decât până acum.

Anul acesta, tarifele de referinţă, care sunt luate ca reper pentru stabilirea preţurilor poliţelor de răspundere civilă, sunt mai mari pentru aproape toate categoriile de şoferi, cele mai clare majorări fiind în cazul mașinilor cu sute de cai putere, informează Observator TV.

La motoare peste 2.000 s-au scumpit, pe 6 luni, chiar și cu 100 lei, cred”, declară George Spataru, broker de asigurări, care precizează că „din cauza teribilismului, șoferii tineri se expun un pic mai mult în situații mai riscante”.

Experiența a arătat că, pentru această grupă de vârstă, sunt înregistrate cele mai multe accidente.

Două treimi din accidentele provocate anul trecut au fost provocate de tineri până în 30 de ani. Asta trebuie să ne dea de gândit”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

RCA mai scump pentru tineri, în 2021 față de anul trecut

În cazul şoferilor de până în 30 de ani, tarifele de referinţă sunt mai mari chiar şi cu 160 de lei faţă de anul trecut, dacă aceştia conduc maşini puternice, cu motoare de peste 2.000 centrimetri cubi. Sunt însă și scăderi, în special la categoriile de vârstă 31-50 de ani, care au maşini mai mici şi conduc prudent.

Evoluţia tarifelor de referinţă are o strânsă legătură cu economia. Cei care calculează după niște criterii profesionale și profesioniste aceste criterii iau în calcul inclusiv rata inflaţiei”, spune Daniel Apostol.

Tot din această lună, s-au scumpit toate poliţele de asigurare, mai spun brokerii.

„Chiar și de la 1 aprilie acum s-au scumpit, ne trezim cu prețurile mărite peste noapte. Aţi simțit creşteri de preţuri la poliţele RCA? Da, cu siguranță da. Pe un an de zile, diferența ar fi undeva la 50 lei. Dacă ei vor băga decontarea directă în poliţele RCA toate poliţele care sunt acum la un anumit preț se vor mări cu 100 lei, minim, pentru toate societăţile de asigurare”, a completat George Spătaru.

Simulare calcul poliță RCA

Preţul unei asigurări variază în funcţie de vârstă, istoric de accidente sau capacitatea ciclindrică a maşinii. De exemplu, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, ce conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri, plăteşte acum 860 lei pe an, dacă încheie cea mai ieftină poliţă de asigurare şi este încadrat în clasa B0.

Dacă un conducător auto are vârsta de peste 30 de ani, poliţa pe un an îl poate costa aproximativ 830 de lei.

Asigurare şi cu 50% mai ieftină, pentru șoferii prudenți

Şi în perioada următoare sunt aşteptate majorări de preţuri, dar în cazul şoferilor cu bonificaţie maximă, adică cei mai prudenţi, asigurarea poate să fie chiar şi cu 50% mai ieftină.

România are cea mai mare rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană. În 2019 au fost 96 de morţi la un milion de locuitori, peste media europeană de 52 de morţi la un milion de locuitori, potrivit sursei citate.

Proiect UDMR: Înmatricularea și înregistrarea vehiculelor să aibă loc într-o singură zi

UDMR a depus în Parlament un proiect de lege ce prevede reducerea birocraţiei şi a costurilor în ceea ce priveşte înmatricularea şi înregistrarea maşinilor. Potrivit proiectului, înmatricularea maşinilor se va realiza într-o singură zi.

Mulţi proprietari de maşini au declarat că procesul de înmatriculare al vehiculelor este foarte complicat în România. Acest lucru este cauzat de faptul că procedura de înmatriculare are loc în mai multe instituţii, implică multă administraţie, bani şi timp”, a declarat Benedek Zakariás, viceliderul grupului parlamentar al UDMR.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
VIDEO. Platforma unde găsești exclusiv case de vacanță. La ce preț le poți închiria pe...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Cum îți dai seama dacă mai sunt buni sau nu cartofii. Ce apare pe coaja...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Anunţul ŞOC al zilei vine din Germania: Decizia luată de Angela Merkel cutremură Europa. Este...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Încă o companie românească a dat lovitura în toată lumea. Ce face aplicaţia lor, care...
Inchide