Tudor Chirilă, despre incidentul dintre George Simion și Virgil Popescu: „Violența devine carte de vizită și modus operandi”

Tudor Chirilă, despre incidentul dintre George Simion și Virgil Popescu: „Violența devine carte de vizită și modus operandi”
Tudor Chirilă / Sursa foro: Marian Ilie - MEDIAFAX FOTO
Publicat: 08/02/2022, 10:15

Artistul Tudor Chirilă a scris luni seara, pe pagina sa de Facebook, despre incidentul în care au fost implicați în Parlament liderul AUR, George Simion, și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Chirilă spune că Simion a făcut acest gest în mod conștient și că acest lucru i-ar putea aduce un plus de voturi.

Mai mult, Tudor Chirilă se arată dezamăgit de faptul că astfel de gesturi au ajuns să fie făcute și în Parlament.

„Când te duci să iei de gât un ministru și să faci circ la tribuna Parlamentului știi că vei fi filmat. Probabil că asta îți dorești, ca publicul tău să vadă cât de smardoi și patriot ești. Desigur, asta nu rezolvă problemele populației sărace, nu cresc pensiile și nu scad facturile, oamenii trântesc, eventual, o sudalmă de ușurare, dar problemele rămân acolo, clasa politică nu se emancipează, însă violența devine carte de vizită și modus operandi. – Ai văzut bă ce i-a făcut lu’ ăla? Bine i-a făcut.

«Bătăușia» și smecheria de cartier mutate în Parlament nu produc reformă, ci eventual produc voturi. Problema e că cică societatea noastră condamnă (sanchi) violența, iar parlamentul legiferează împotriva ei, în școli se vorbește de campanii anti-bullying, însă copiii noștri dacă se uită la «modelele» din Parlament văd un episod ca cel de astăzi care face ca nimeni pe viitor să nu se mai indigneze la hărțuirea femeilor tot din parlament sau la limbaj suburban în fața camerelor de luat vederi. Astea vor deveni comportamente acceptabile”, scrie Tudor Chirilă pe Facebook.

Tudor Chirilă: Unii propun schimbarea clasei politice prin violență

Tudor Chirilă mai spune că unele persoane propun schimbarea clasei politice prin violență, însă nu consideră că acest lucru ar putea produce schimbarea în bine pe care o așteaptă românii.

„Nu sunt cel mai în măsură poate să comentez și eu mi-am mai pierdut cumpătul și am devenit agresiv, i-am tras unuia două palme după ce mi-a înjurat familia și strămoșii vreo cinșpe minute, dar poate tocmai de aia nu-s eu în Parlament. Că nu-s vreun model. Iar pentru greșeala mea mi-am cerut scuze.

Când ieșeam în stradă împotriva PSD-ului și a demolării legilor justiției a fost o seară în care niște galerii sau ultrași au venit să se încaiere cu jandarmii și exista riscul ca toată manifestația să fie compromisă și eticheta de huligani să fie lipită pe fruntea mulțimii care protesta pașnic. Am reușit atunci să ne izolăm de scandal.

Am tot văzut cum propun unii schimbarea clasei politice prin violență. Întrebarea este dacă violența care prin natura fenomenului e nedemocratică, poate produce schimbarea aia în bine pe care o așteaptă de treizecișidoi de ani românii. Sau dacă ea nu face altceva decăt să propage dictatura pumnului versus democrația hoților. Ce alegere simplă, nu-i așa?”, mai spune artistul.

Incident între George Simion și Virgil Popescu

Un incident grav a avut loc, luni, în timpul ședinței de plen în care se dezbătea moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu.

Ședința Camerei Deputaților a fost suspendată după ce liderul AUR i-a întrerupt discursul ministrului Energiei și l-a agresat fizic. „Hoțule! Ești un hoț”, i-a strigat Simion lui Popescu. Iar replica ministrului Energiei a fost: „Ești un prost”.

Scandalul a început după ce co-președintele AUR a vociferat în mod repetat în timpul discursului ministrului de la pupitrul Camerei Deputaților. La un moment dat, ministrul Popescu i-a cerut președintelui de ședință, Daniel Suciu, să intervină.

George Simion a venit la tribună, l-a atins pe Popescu și i-a întrerupt discursul. „Hoțule! Ești un hoț”, i-a spus liderul AUR.

„La Rusia cu dumneavoastră! Hai… lovește-mă! Ești un prost”, i-a strigat ministrul Energiei lui George Simion.

Ministrul energiei a părăsit Parlamentul și a anunțat că va depune discursul la moțiune în scris.