Turcia, sub un nou val de SEISME. Ce se întâmplă, la trei luni de zile, de la cele două cutremure apocaliptice

Turcia, sub un nou val de SEISME. Ce se întâmplă, la trei luni de zile, de la cele două cutremure apocaliptice
Publicat: 29/04/2023, 12:52
Actualizat: 29/04/2023, 12:58

Turcia nu scapă de coșmarul cutremurelor – deși numărul replicilor care s-au înregistrat după producerea celor două seisme din 6 februarie, cu magnitudinea de 7,8, respectiv 7,5 – s-ar ridica undeva la 13.000. Cu toate acestea, un nou val de cutremure a avut loc, sâmbătă noapte, în Turcia, o țară traumatizată de pierderile provocate de forța și intensitatea celor două seieme apocaliptice, produse acum aproximativ trei luni de zile. Cel mai mare cutremur produs sâmbătă a înregistrat magnitudinea de 4,5  și s-a produs la 72 km față de Provincia Kahramanmaraș, la ora 04:55.

Cutremurele produse în Turcia și Siria reprezintă „cea mai gravă catastrofă naturală din ultimul secol, din Europa”, potrivit organizației Mondiale a Sănătății. Seismele au distrus 214.000 de clădiri, unele înalte de 10 etaje, în 11 din cele 81 de provincii din Turcia.

  • Cutremurul cu magnitudinea 7,8 – care a zguduit, în 6 februarie, partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei – este cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia.
  • Seismul a fost urmat de alte două cutremure, cu magnitudini de 6,7 și 7,5, precum și de alte replici.
  • Bilanțul victimelor cutremurului devastator din luna martie din  Turcia a crescut la 45.089 de morți, a anunțat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), ridicând numărul total al victimelor, inclusiv în Siria, la aproximativ 51.000, potrivit informațiilor Reuters.
  • Cutremurul devastator şi replicile sale au provocat pagube în valoare de peste 34 de miliarde de dolari, 4% din PIB-ul Turciei, a estimat Banca Mondială pe 27 februarie.

Noi cutremure printre ruine

Primul seism produs sâmbătă noaptea a avut loc la ora 00:01, la 68 km vest de Kahramanmaraș și 27 km nord-vest de Andirin, și a avut o magnitudine de 3,2 grade, conform emsc-csem.org.

Cel de-al doilea s-a produs la ora 00:29, și a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 72 km nord de Diyarbakır și 21 km vest-nord-vest de Lice.

Cel mai puternic cutremur a fost însă cel înregistrat la ora 01:55, și a avut o magnitudine de 4,5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 72 km față de Provincia Kahramanmaraș

Dezvoltatori și antreprenori, arestați după cutremurele din 6 februarie

Cutremurele din 6 februarie din Turcia au deschis adevărate cutii ale Pandorei cu privire la calitatea construcțiilor și la materialele folosite. Sondajele de opinie arată, însă, că dezvoltatorii şi antreprenorii –  ale căror clădiri s-au prăbuşit ca nişte castele de nisip – sunt consideraţi în primul rând responsabili pentru bilanţul grav.

Împotriva a 612 persoane implicate în construcţia acestor clădiri au fost iniţiate proceduri judiciare, a anunţat ministrul turc al justiţiei la sfârşitul lui februarie. Mai multe au fost arestate în timp ce încercau să fugă din ţară.

Alegeri și politică printre ruinele lăsate de cutremure

Pe 14 mai are loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, al doilea astfel de scrutin desfășurat prin vot direct după cel din 2018, urmare a modificării Constituției în 2017 care a introdus sistemul prezidențial.

Președintele Recep Tayyip Erdogan candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani, fiind susținut de Alianța Poporului, formată din cinci partide, în frunte cu Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator islamist), aflat la putere fără întrerupere din 2002, cu principal aliat Partidul Mișcării Naționaliste (MHP, ultranaționalist) condus de Devlet Behceli.

La putere de douăzeci de ani şi candidat la propria succesiune, el face acum din reconstrucţia zonelor devastate principalul punct al campaniei. Cu toate acestea, alegerile de la 14 mai se anunţă cele mai periculoase pentru el din ultimele două decenii.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Mărturiile tulburătoare ale unei românce din Turcia: „Ne-am strâns toți în brațe și am așteptat să se termine. O prietenă și-a pierdut doi copii, mama, tatăl și nepotul. Familii întregi au fost rase de pe fața pământului”

Campanie de strângere de fonduri pentru VICTIMELE cutremurelor devastatoare din Turcia. Ensar Duman: „Este o nenorocire, am 12 cunoștințe care au murit. Doar împreună putem reda speranța oamenilor scăpați din infern”

EXCLUSIV | Turcia, în doliu după cele două cutremure apocaliptice. Seismolog: „În toată cariera mea de 32 de ani nu am văzut așa ceva. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, este de 15 ori mai mare decât seismul nostru din ’77”

CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay

INCREDIBIL: cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?