UE acordă un sprijin financiar de 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a gestiona actuala criză energetică

UE acordă un sprijin financiar de 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a gestiona actuala criză energetică
Publicat: 27/10/2021, 21:35

Comisia Europeană va aloca un sprijin financiar în valoare de 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a gestiona actuala criză energetică, a anunţat şefa executivului european, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu premierul guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţă, potrivit portalului Deschide.md.

Această întâlnire a prefaţat reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, preconizată să se desfăşoare joi la Bruxelles.

„În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziţie 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze actuala criza energetică”, anunţă Ursula von der Leyen într-o postare pe Twitter.

Anunţul intervine după ce şefa Comisiei Europene a asigurat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în depăşirea problemei legate de aprovizionarea cu gaze, cu prilejul unei convorbiri telefonice marţi.

Republica Moldova a solicitat în urmă cu două săptămâni ajutor ţărilor Uniunii Europene după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus livrările de gaze. Chişinăul nu este dispus să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom care ar include preţuri semnificativ mai mari, şi doreşte aprovizionarea cu gaze prin România. Aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mia de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut, conform Deschide.md.