UE afirmă că există riscul ca avioanele civile să fie lovite de rachete sau atacate cibernetic în contextul războiului din Ucraina

UE afirmă că există riscul ca avioanele civile să fie lovite de rachete sau atacate cibernetic în contextul războiului din Ucraina
sursa foto: Pixabay
Publicat: 05/05/2022, 18:24

Autoritatea de reglementare a Agenției pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (EASA) a avertizat joi cu privire la riscurile sporite la care sunt expuse companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina, cum ar fi faptul că avioanele civile ar putea fi vizate „accidental” de rachete, precum și un risc sporit de atacuri cibernetice.

„După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită este ușoară în ariile confuze ale războiului. Dezvoltarea acestui risc este comună tuturor combatanților. Dacă adăugăm probabilitatea bruiajului ajutoarelor electronice care pot fi implicate în navigație și/sau instrumente de identificare, atunci este ușor de văzut potențialul ca avioane nevinovate să fie supuse rachetelor sau armelor puse pe radar”, se arată într-un document publicat online.

Declarația EASA nu a specificat că avertismentul său se referă la spațiul aerian al Ucrainei, ci a fost mai general legat de riscurile la care sunt supuse avioanele din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, potrivit Reuters.

Autoritatea de reglementare a adăugat că există, de asemenea, riscuri legate de o creștere a numărului de operațiuni militare care utilizează aeroporturi civile și de faptul că „dronele și aeronavele militare care operează în zona de conflict pot încălca din greșeală spațiul aerian civil adiacent”.

Un elicopter militar rus a pătruns scurt timp, miercuri dimineaţă, în spaţiul aerian al Finlandei, în contextul tensiunilor generate de planul Guvernului de la Helsinki privind aderarea la NATO. Este al doilea incident de acest tip produs în spaţiul aerian al Finlandei în ultima lună.

Patru avioane de luptă ruseşti au încălcat spaţiul aerian al Suediei în apropierea insulei Gotland din Marea Baltică, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale legate de războiul din Ucraina.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase