UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord

UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord
Publicat: 21/07/2021, 23:05
Actualizat: 22/07/2021, 08:03

Uniunea Europeană (UE) a respins cererea Regatului Unit de a renegocia măsurile post-Brexit privind aplicarea dispoziţiilor vamale pentru Irlanda de Nord, la doar câteva ore după ce Parlamentul a trimis cererea. Răspunsul UE vine după ce un nou document din Marea Britanie a insistat asupra acordului pentru a fi refăcut.

Cererile Regatului Unit de a renegocia aplicarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord au fost respinse, lăsând întrebări uriașe asupra viitorului Protocolului cu Irlanda de Nord.

Protocolul, care face parte din acordul Brexit convenit de Marea Britanie și Bruxelles, menține efectiv Irlanda de Nord pe piața unică a UE pentru bunuri, potrivit Reuters.

Aceasta înseamnă verificări ale bunurilor trimise din Marea Britanie pe piața unică – și, în unele cazuri, ar putea duce la interzicerea anumitor produse care nu respectă normele UE.

Reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

Propunerile publicate de guvern includ:

  • O „abordare bazată pe dovezi și direcționată” a mărfurilor cu risc de intrare pe piața unică, dar produsele destinate doar Irlandei de Nord ar fi lăsate să circule „aproape liber”.
  • Acces continuu în Irlanda de Nord la mărfurile din restul Regatului Unit, printr-o abordare de reglementare care acceptă atât standardele britanice, cât și cele ale Uniunii Europene.
  • Un cadru „normal” al tratatului care să guverneze acordurile, fără rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.
  • O idee propusă ar fi ca comercianții din Marea Britanie să declare dacă destinația finală a mărfurilor lor este Irlanda de Nord.

Cu câteva ore mai devreme, David Frost, ministrul britanic responsabil de Brexit a declarat Camerei Lorzilor că Executivul Marii Britanii ar putea justifica anularea protocolului, dar va rezista să facă acest lucru pentru moment.

„Luăm act de declarația făcută astăzi de Lord Frost”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič. „Cu toate acestea, nu vom fi de acord cu o renegociere a protocolului.”

Irlanda a respins solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit

 „Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem să fim cât se poate de flexibili şi creativi, dar în cadrul limitelor actualului Protocol”, a reacţionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene.

În schimb, UE este gata să „caute în continuare soluții creative” pentru a facilita schimburile comerciale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, dar care are o frontieră terestră cu Republica Irlanda, membră a UE. Cu toate acestea, aceste soluții ar trebui să fie „în cadrul protocolului, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord”, a spus Šefčovič.

Numit „un acord fantastic” de Boris Johnson în 2019, Protocolul Irlandei de Nord stabilește circumstanțe speciale pentru retragerea Marii Britanii din UE. Astfel de cereri includ respingerea impozitului maritim irlandez care trebuia să înceapă în octombrie.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Lovitură de TEATRU! Pensiile pot fi MAJORATE. Cine MINTE, de fapt
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Amendă de 7.000 de euro pentru o biciclistă româncă, în Italia. Ce au observat polițiștii...
O femeie din CASTELU și-a pus BEBELUȘUL într-o PUNGĂ și apoi a sunat la POLIȚIE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
TOATĂ ROMÂNIA e în stare de ȘOC: S-a întâmplat chiar pe 23 septembrie! ESTE ALERTĂ...
Persoana din umbră care o ajută pe Monica Gabor. Columbeanu va vărsa lacrimi amare: „Tânăr...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...