UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord

UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord
Publicat: 21/07/2021, 23:05
Actualizat: 22/07/2021, 08:03

Uniunea Europeană (UE) a respins cererea Regatului Unit de a renegocia măsurile post-Brexit privind aplicarea dispoziţiilor vamale pentru Irlanda de Nord, la doar câteva ore după ce Parlamentul a trimis cererea. Răspunsul UE vine după ce un nou document din Marea Britanie a insistat asupra acordului pentru a fi refăcut.

Cererile Regatului Unit de a renegocia aplicarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord au fost respinse, lăsând întrebări uriașe asupra viitorului Protocolului cu Irlanda de Nord.

Protocolul, care face parte din acordul Brexit convenit de Marea Britanie și Bruxelles, menține efectiv Irlanda de Nord pe piața unică a UE pentru bunuri, potrivit Reuters.

Aceasta înseamnă verificări ale bunurilor trimise din Marea Britanie pe piața unică – și, în unele cazuri, ar putea duce la interzicerea anumitor produse care nu respectă normele UE.

Reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

Propunerile publicate de guvern includ:

  • O „abordare bazată pe dovezi și direcționată” a mărfurilor cu risc de intrare pe piața unică, dar produsele destinate doar Irlandei de Nord ar fi lăsate să circule „aproape liber”.
  • Acces continuu în Irlanda de Nord la mărfurile din restul Regatului Unit, printr-o abordare de reglementare care acceptă atât standardele britanice, cât și cele ale Uniunii Europene.
  • Un cadru „normal” al tratatului care să guverneze acordurile, fără rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.
  • O idee propusă ar fi ca comercianții din Marea Britanie să declare dacă destinația finală a mărfurilor lor este Irlanda de Nord.

Cu câteva ore mai devreme, David Frost, ministrul britanic responsabil de Brexit a declarat Camerei Lorzilor că Executivul Marii Britanii ar putea justifica anularea protocolului, dar va rezista să facă acest lucru pentru moment.

„Luăm act de declarația făcută astăzi de Lord Frost”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič. „Cu toate acestea, nu vom fi de acord cu o renegociere a protocolului.”

Irlanda a respins solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit

 „Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem să fim cât se poate de flexibili şi creativi, dar în cadrul limitelor actualului Protocol”, a reacţionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene.

În schimb, UE este gata să „caute în continuare soluții creative” pentru a facilita schimburile comerciale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, dar care are o frontieră terestră cu Republica Irlanda, membră a UE. Cu toate acestea, aceste soluții ar trebui să fie „în cadrul protocolului, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord”, a spus Šefčovič.

Numit „un acord fantastic” de Boris Johnson în 2019, Protocolul Irlandei de Nord stabilește circumstanțe speciale pentru retragerea Marii Britanii din UE. Astfel de cereri includ respingerea impozitului maritim irlandez care trebuia să înceapă în octombrie.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Israelul consideră Iranul o ameninţare globală şi ameninţă cu un atac militar
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Metoda care a indus în eroare mai mulți români. Cum riști să rămâi fără bani....
Ce înseamnă numele stațiilor de metrou din București, de fapt. Puțini români mai știu aceste...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Manevrele meschine COVID-19. Cum se fură bani de la familiile pacienților infectați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...