UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord

UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord
Publicat: 21/07/2021, 23:05
Actualizat: 22/07/2021, 08:03

Uniunea Europeană (UE) a respins cererea Regatului Unit de a renegocia măsurile post-Brexit privind aplicarea dispoziţiilor vamale pentru Irlanda de Nord, la doar câteva ore după ce Parlamentul a trimis cererea. Răspunsul UE vine după ce un nou document din Marea Britanie a insistat asupra acordului pentru a fi refăcut.

Cererile Regatului Unit de a renegocia aplicarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord au fost respinse, lăsând întrebări uriașe asupra viitorului Protocolului cu Irlanda de Nord.

Protocolul, care face parte din acordul Brexit convenit de Marea Britanie și Bruxelles, menține efectiv Irlanda de Nord pe piața unică a UE pentru bunuri, potrivit Reuters.

Aceasta înseamnă verificări ale bunurilor trimise din Marea Britanie pe piața unică – și, în unele cazuri, ar putea duce la interzicerea anumitor produse care nu respectă normele UE.

Reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

Propunerile publicate de guvern includ:

  • O „abordare bazată pe dovezi și direcționată” a mărfurilor cu risc de intrare pe piața unică, dar produsele destinate doar Irlandei de Nord ar fi lăsate să circule „aproape liber”.
  • Acces continuu în Irlanda de Nord la mărfurile din restul Regatului Unit, printr-o abordare de reglementare care acceptă atât standardele britanice, cât și cele ale Uniunii Europene.
  • Un cadru „normal” al tratatului care să guverneze acordurile, fără rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.
  • O idee propusă ar fi ca comercianții din Marea Britanie să declare dacă destinația finală a mărfurilor lor este Irlanda de Nord.

Cu câteva ore mai devreme, David Frost, ministrul britanic responsabil de Brexit a declarat Camerei Lorzilor că Executivul Marii Britanii ar putea justifica anularea protocolului, dar va rezista să facă acest lucru pentru moment.

„Luăm act de declarația făcută astăzi de Lord Frost”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič. „Cu toate acestea, nu vom fi de acord cu o renegociere a protocolului.”

Irlanda a respins solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit

 „Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem să fim cât se poate de flexibili şi creativi, dar în cadrul limitelor actualului Protocol”, a reacţionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene.

În schimb, UE este gata să „caute în continuare soluții creative” pentru a facilita schimburile comerciale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, dar care are o frontieră terestră cu Republica Irlanda, membră a UE. Cu toate acestea, aceste soluții ar trebui să fie „în cadrul protocolului, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord”, a spus Šefčovič.

Numit „un acord fantastic” de Boris Johnson în 2019, Protocolul Irlandei de Nord stabilește circumstanțe speciale pentru retragerea Marii Britanii din UE. Astfel de cereri includ respingerea impozitului maritim irlandez care trebuia să înceapă în octombrie.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Andreea Mantea, imagini hot cu bustul impresionant!
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, cea mai mare colecție descoperită vreodată...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Meteo ANM. Temperaturile scad CRUNT de luni, 27 septembrie. Ce frig vom îndura cu toții
Prefectul Silviu COȘA, ALES VICEPREȘEDINTELE PNL, regiunea Sud Est
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...