ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare

ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare
Publicat: 26/05/2023, 12:06
Actualizat: 26/05/2023, 12:45

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au decis să suspende pedeapsa de 7 ani de închisoare pe care a primit-o omul de afaceri Gabriel ”Puiu” Popoviciu în celebrul dosar ”Băneasa”, iar dosarul – trimis spre rejudecare – se va relua de la zero.

Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în data de 2 august a anului 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Ferma Băneasa”. Omul de afaceri a părăsit România și a ajuns în Marea Britanie. În același dosar, alți cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care au fost acuzați s-au prescris.

Gabriel Popoviciu a fost dat în urmărire internațională în data de 3 august. Ulterior, omul de afaceri s-a prezentat la Poliția din Londra, fiind eliberat în aceeași zi, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de lire sterline. El a primit un mandat de supraveghere de 30 de zile, fiind obligat să poarte brățară electronică și să se prezinte, trei zile pe săptămână, la o secție de poliție din Londra.

”Suspendă executarea sentinţei penale”

Decizia de suspendare a pedepsei a fost luată vineri, 26 mai 2023, de Curtea de Apel București. Instanța a admis, în principiu, cererea de revizuire formulată de Gabriel ”Puiu” Popoviciu împotriva sentinței CAB din 2016, rămasă definitivă la Înalta Curte în anul 2017. Astfel, a fost dispusă rejudecarea cauzei în fond.

În același timp, CAB a hotărât suspendarea executării sentinței prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu fusese condamnat, deci suspendarea executării pedepsei.

”Tip solutie: Soluţionare. Soluția pe scurt: Înch/F-În baza art.459 alin.7 Cod proc. pen. coroborat cu art.453 alin.1 lit. a C. proc. pen. admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat POPOVICIU GABRIEL AUREL împotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Dispune rejudecarea cauzei în fond şi în baza art. 43 alin.1 rap. art 26 C. proc. pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti în vederea discutării reunirii laturii penale cu latura civilă a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023.

În baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspendă executarea sentinţei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d. p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Definitivă în privinţa admiterii în principiu. Cu contestatie în 48 de ore de la comunicare în privinţa suspendării executării hotărârii supuse revizuirii. Pronuntata în şedinţă publică, azi, 26.05.2023. Document: Încheiere finală (dezinvestire)”, au decis judecătorii Curții de Apel București.

În luna iunie a anului 2021, un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins cererea de extrădare

În luna iunie a anului 2021, un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins cererea de extrădare în România a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, iar Gândul a prezentat, în premieră, decizia luată de judecătorul Timothy Holroyde, prezentând și fragmente din motivarea care a fundamentat hotărârea informații detaliate AICI.

Surse judiciare au spus pentru Gândul că instanța britanică a apreciat faptul că ”este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte”.

Probele demonstrează că apelantul (n.r. – Puiu Popoviciu) a suferit (n.r. – în România) un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului”se menționează în motivarea deciziei pronunțate de completul de la Înalta Curte de Justiție, Curtea Reginei (High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court), cea mai mare dintre cele trei secții ale acestei instanțe.

Judecătorii au considerat că ”există temeiuri serioase pentru a crede că apelantul a fost condamnat de către un judecător (n.red. – Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, fost magistrat la Curtea de Apel București, pensionat) care nu putea fi imparțial și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art. 6.”


Citește și:

Ciprian Ciucu demontează încă o informație falsă a lui Nicușor Dan: ”Nu poate stabili o comunicare normală cu mine!”

EXCLUSIV | Plângere penală la DNA pe numele lui Nicușor Dan. Edilul Capitalei, acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență

EXCLUSIV | Nicușor Dan, o nouă ”victorie” care nu există. Avocat: ”O interpretare fără nicio bază legală, administrația nu se face după chef”

EXCLUSIV VIDEO| ”Război” lângă Paradisul Verde. Cristian Țânțăreanu, acuzat de șantaj: ”Profită și face tot ce vrea”/ Cum reacționează omul de afaceri

EXCLUSIV | Criminalul care ucidea boschetari cu pietre tânjește după libertate, dar rămâne în penitenciar

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman