Un buzoian are de potrivit aproape 5.500 de ceasuri, odată cu trecerea la ora de vară sau de iarnă. Care e POVESTEA colecției sale

Un buzoian are de potrivit aproape 5.500 de ceasuri, odată cu trecerea la ora de vară sau de iarnă. Care e POVESTEA colecției sale
FOTO - Facebook.com/turcea.stefan
Publicat: 25/03/2023, 23:08
Actualizat: 25/03/2023, 23:16

Un colecţionar din Buzău deţine aproape 5.500 de ceasuri și spune că i-ar lua mai bine de jumătate de an să le potrivească, odată cu trecere la ora de vară sau de iarnă. El speră, totuși, să se renunţe la un moment dat la schimbarea orei, de două ori pe an.

„În urmă cu ceva timp, toate ceasurile din cameră le întorceam tot timpul. Acum, să le potrivesc pe toate la ora de vară, cred că mi-ar lua jumătate de an. Poate nu se va mai schimba ora, să dorm liniştit, să nu mai fiu nevoit să le potrivesc la ora de vară şi la ora de iarnă. La majoritatea ceasurilor pe care le am trebuie să le schimb ora manual, mişcând de limba minutarului. Mai sunt ceasuri cu reglaje în spate, cum sunt ceasurile de masă sau de perete, altele au rotiţe de care mişti pentru a schimba ora, butoane, unele sunt automate, se actualizează singure, dar sunt şi mecanisme ceva mai complicate. De exemplu, am un ceas cu un potenţiometru. Până l-am potrivit la ora dorită, mi-a luat jumătate de oră”, a declarat pentru Agerpres Ştefan Turcea.

Care este povestea colecției sale de ceasuri

Pasiunea pentru ceasuri o are de la tatăl său, iar în ultimii ani a reuşit să strângă o colecţie impresionantă. Achiziţionează ceasurile din târguri sau din mediul online şi le restaurează.

„Am în jur de 5.500 de ceasuri, nu le mai ştiu numărul exact. Ţin ceasurile în toată casa, în trei camere, pe hol, în garaj, dar şi în pod. Am început să colecţionez în urmă cu 14 – 15 ani. Tata repara ceasuri şi am găsit un ceas cu pendul nereparat. L-am luat şi de curiozitate l-am desfăcut, l-am reparat şi am avut o satisfacţie mare. Atunci a început să îmi placă. Din acel moment, tot cumpăr ceasuri din târguri şi le repar. De regulă, cumpăr cam 2-3 ceasuri pe săptămână, caut să fie de marcă bună, de calitate, să arate bine, să fie rare şi cu mecanisme inedite”, mai spune colecţionarul din Buzău, pentru sursa citată.

Uneori mai repară ceasuri și pentru prieteni, dar nu şi-ar dori niciodată un atelier de ceasornicărie.

În schimb, Ştefan speră ca la un moment dat să poată expune măcar câteva dintre ceasurile sale într-un muzeu sau să amenajeze unul propriu. De altfel, o parte din garajul său deja a fost transformat într-un asemenea loc.

„Camera în care dorm este plină de ceasuri. Nu mă deranjează când sună sau când produc tot felul de sunete. Visul meu este să am o expoziţie, o sală unde să le expun şi să le arăt şi oamenilor, copiilor. Poate că nu am piese extravagante, foarte scumpe, dar sunt ceasuri cu istorie, cu poveşti”, a dezvăluit el.

Printre altele, deţine un ceas Gustav Becker din 1860, unul Comtoise vechi de peste 200 de ani, dar şi alte modele produse în Germania, Elveţia şi Franţa.

În colecţie se mai află un ceas Victoria, produs în România anilor ’60, dar şi un orologiu vechi de peste 100 de ani, în formă de butoi de vin.

În noaptea de 25 spre 26 martie, România trece oficial la ora de vară. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00, iar duminica devine cea mai scurtă zi din an.

FOTO – Facebook.com/turcea.stefan

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O femeie a comandat o cafea în centrul Vienei fără să se uite în meniu....
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
S-a dat legea aşteptată de aceşti români, de la 1 iunie 2023. Cresc salariile şi...
O tehnologie IEFTINĂ tocmai a stabilit UN RECORD de eficiență
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ȘOC TOTAL în România: Patriarhul DANIEL...
Incredibil! A furat un milion de euro de la clienții CEC Bank, dar a scăpat!
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...