Un candidat la președinție a murit de COVID chiar în ziua alegerilor

Un candidat la președinție a murit de COVID chiar în ziua alegerilor
Un candidat la președinție a murit de COVID chiar în ziua alegerilor / Foto: Pixabay.com
Publicat: 22/03/2021, 12:14

Principalul candidat al opoziției la președinția din Congo a fost răpus de COVID, la câteva ore după închiderea urnelor.

Guy-Brice Parfait Kolelas a murit într-un avion medical, în timp ce era dus în Franța, a spus directorul său de campanie, potrivit BBC, citat de Digi24.ro.

Candidatul a spus că se luptă cu moartea

Cu câteva ore înainte, bărbatul de 61 de ani apăruse într-un clip pe rețelele sociale, în care și-a scos masca de oxigen și le-a transmis votanților săi că „luptă cu moartea”.

Guy-Brice Parfait Kolelas i-a îndemnat pe congolezi să meargă duminică la urne. Legea electorală nu anulează alegerile, dacă unul dintre candidați trece în neființă.

Starea lui Kolelas era foarte gravă

Kolelas, diabetic, a fost unul dintre cei șase candidați, care s-au înscris în cursa contra președintelui Sassou Nguesso, în vârstă de 77 de ani, care este la putere din 1979, cu excepția unei perioade de cinci ani, după ce a pierdut alegerile prezidențiale în 1992.

Congo-Brazzavile a avut oficial peste 9.000 de cazuri de COVID și 130 de decese cauzate de virus.

Kolelas nu a putut participa la ultimul său eveniment electoral, cu o zi înainte, temându-se de malarie.

A ajuns într-un spital privat din capitală, Brazzaville, iar ulterior s-a confirmat că are Covid-19.

Kolelas a spus, din spital, că are probleme, că se luptă cu moartea și i-a rugat pe votanți să meargă la urne.

Șeful său de campanie a declarat că starea lui Kolelas era gravă sâmbătă.

Actualul președinte i-a urat sănătate

Președintele controversat Sassou Nguesso a votat în capitală și i-au urat sănătate rivalului său, care a pierdut, din păcate, lupta cu virusul perfid.

Sassou Nguessou l-a devansat pe Guy-Brice Parfait Kolelas la ultimele alegeri din 2016, cu 60% din voturi, în timp ce cel de-al doilea a obținut doar 15% din sufragii, precizează sursa citată.

În septembrie 2006, în timpul adunării Consiliului General al ONU, anturajul lui Sassou Nguesso, inclusiv câteva rude, au ocupat 44 de camere de hotel, care au costat 130.000 lire sterline. Factura pe cinci nopți a lui Nguesso a ajuns la 14.000 lire sterline, la Waldorf Astoria și acesta și-a cumpărat inclusiv două sticle de șampanie Cristal de 400 de lire sterline. Suma a fost chiar mai mare decât ajutorul de 106.000 lire sterline pe care Marea Britanie a acordat-o Republicii Congo în 2006!

În iulie 2007, ONG-ul britanic Global Witness a publicat documente despre fiul lui Nguesso, care ar fi cheltuit sute de mii de dolari din vânzarea petrolului din Congo, în magazine din Paris și Dubai. Documentele arată că în august 2006, Denis Christel Nguesso, care conduce și Cotrade, divizia de marketing a gigantului petrolier congolez SNPC, a dat 35.000 lire sterline pe produse de lux de la Louis Vuitton și Roberto Cavalli.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult