Prima pagină » Actualitate » Un fermier care are doar zece animale a găsit rețeta de succes în AFACERI. Produsele sale sunt căutate de mulți

Un fermier care are doar zece animale a găsit rețeta de succes în AFACERI. Produsele sale sunt căutate de mulți

Un fermier care are doar zece animale a găsit rețeta de succes în AFACERI. Produsele sale sunt căutate de mulți
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Un fermier care are doar zece animale a găsit rețeta de succes în afaceri. Produsul său este adorat de mulți. Afacerea a început în urmă cu zece ani.

Astfel că, în județul Harghita, la Suseni, un fermier are în gospodărie zece vaci. Banyasz Jozsef, în vârstă de 57 de ani, are producția proprie de brânzeturi maturate. Spiritul său antreprenorial este transmis și altor agricultori din zonă.

Banyasz Jozsef a declarat despre sine că este un țăran autentic și că, cu toate că a avut aspirații de intelectual, el și-a dat seama că preferă lucrurile simple. În urmă cu zece ani, acesta a decis să se dedice microfermei sale. Fermierul crește vaci din rasa Bălțata Românească. Ea funcționează după modelul vechi al unei gospodării țărănești.

“Fiecare om în zona noastră, deci în toată România putem spune, de trei-patru generații înainte erau țărani, numai că moda și paradigma ne-a scos din această idee. Omul dacă vrea să găsească fericirea, atunci prin natură o va găsi și direcția către natură este o viață țărănească autentică unde omul trăiește cu animalele, cu pământul și dacă trezești pământul atuncea trezește în tine și cum să zic ființa care este proprie a pământului, al solului”, a spus crescătorul de animale.

Gospodăria are o activitate predominant zootehnică. Efectivul de vaci de lapte reprezintă principalul mijloc de producție, iar animalele sunt crescute prin pășunat.

Fermierul a declarat că “gospodăria este integrată în familie”, dar și că “fiecare animal în familie au un anumit rol în această interacțiune”. În gospodărie sunt zece vaci de muls, iar ele au nevoie de fân, apă curate și de aer curat, dar și de lumina. De asemenea, proprietarul a mai declarat și că nu trebuie să lipsească afecțiunea din partea țăranului.

De precizat este că vacile deținute de Banyasz Jozsef nu sunt legate niciodată. În plus, animalele au o pășune chiar în cadrul gospodăriei. Pășunea este împărțită în șapte secțiuni, după cum a mai spus fermierul.

“Într-o săptămână, doar o porțiune este păscută. Avem o rotație și, anual, de patru-cinci ori primesc iarbă, otavă proaspătă. Este o anumită ierarhie între animale și eu sunt o parte în această ierarie. Încerc să fiu masculul Alfa, dar nu reușesc totdeauna, de aia am numit ierarhia asta ca și cum ar fi o ierarhie dinamică.

Din punct de vedere moral, dacă este cineva la locul potrivit mai sus, atunci el este și în ierarie mai presus. Câteodată când sunt nervos și nu sunt din punct de vedere moral la limita necesară, atunci trebuie să mă umilesc și să-mi recapăt locul unde mi se cuvine, pentru că știți că omul nu-i mare, numai se crede că-i mare”, a adăugat Banyasz Jozsef, potrivit agrointel.ro.

Laptele produs de cele zece vaci este procesat în gospodărie. Brânzeturile sunt maturate după rețete tradiționale, iar fermierul spune că are de lucru în fiecare zi.

“Fiecare zi avem de făcut, am 10 vaci de muls și încă juninci și tineret 12, deci fiecare are o personalitate, trebuie să lucrez cu ele aparte, mulg zilnic de două ori și din lapte crud fac brânză maturată. Nu se pasturiezează niciodată laptele, brânza se poate matura un an, un an jumate. Este făcută într-un ceaun de cupru, este un mediu natural unde se poate steriliza mai ușor, se pot steriliza bacteriile care nu sunt necesare la brânză”, a explicat acesta.

Brânza maturată se vinde cel mai bine

În fiecare zi se prelucrează 150 de litri de lapte, iar producția anuală de brânză maturată poate să ajungă chiar și la 3.500 de kilograme. Fermierul susține că brânza îl ajută să își finanțeze familia, dar produsul său este „viața țărănească utentică”.

“Pentru brânză vin oamenii la mine, dar nu numai acel om poate să cumpere de la mine brânză care ascultă care sunt gândurile din spatele brânzetului.

De aia nu sunt la piață, numai de acasă dacă vine omul la mine, stăm la o masă, vrea brânză, trebuie să asculte. Trebuie reclădită latura țărănească societății, pentru că dacă se pierde țăranul, se pierde și națiunea”, a mai spus fermierul.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și