Un fost ministru afgan, absolvent al Universităţii Oxford, a devenit curier în Germania: „Sper ca şi alţi politicieni să urmeze aceeaşi cale“

Un fost ministru afgan, absolvent al Universităţii Oxford, a devenit curier în Germania: „Sper ca şi alţi politicieni să urmeze aceeaşi cale“
Publicat: 27/08/2021, 13:58

Fostul ministru al Comunicațiilor din Afganistan, Sayed Sadaat, a devenit curier de alimente, în Leipzig, Germania, la un an după ce a părăsit Afganistanul. Imagini cu el livrând pizza au devenit virale pe rețelele de socializare.

El a declarat că a fost criticat de cei rămăși acasă pentru că a acceptat un astfel de loc de muncă, după ce a făcut parte din guvern timp de doi ani, părăsind funcția în 2018. Dar el este împăcat cu nouă situație și noul job, potrivit Reuters.

„Nu mă simt vinovat cu nimic”, spune bărbatul de 49 de ani, îmbrăcat în uniformă portocalie, lângă bicicleta lui. „Sper ca și alți politicieni vor urma această cale, să lucreze cu oamenii, nu să se ascundă”, a mai precizat el.

Cu studii în IT și telecomunicații, Sadaat spera să găsească de lucru într-un domeniu conex, dar fără a cunoaște limba germană acest lucru nu s-a putut realiza.

„Cunoașterea limbii este esențială”, a spus Sadaat, care deține și cetățenia britanică.

În fiecare zi, face patru ore de germană la o școală de limbi străine, după care livrează mâncare timp de șase ore, job pe care l-a început vara aceasta.

„Primele zile au dificile, dar interesante”, a spus el, mărturisind că pentru acest job a trebuit să învețe să meargă pe bicicletă.

Povestea sa a câștigat o importanță deosebită în contextul preluării puterii de către talibani.

Familia și prietenii săi vor, de asemenea, să plece – sperând să se alăture altor mii de persoane sau să încerce să găsească alte rute.

Odată cu retragerea trupelor americane la orizont, numărul solicitanților de azil afgani din Germania a crescut de la începutul anului, saltând cu peste 130%, arată datele de la Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase