Un pacient cu malarie a murit la “Victor Babeş”. Ministerul recomandă turiștilor vaccinarea

Un pacient cu malarie a murit la “Victor Babeş”. Ministerul recomandă turiștilor vaccinarea
Publicat: 06/02/2024, 16:14
Actualizat: 06/02/2024, 16:33

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” anunță că un bărbat internat la Terapie Intensivă cu malarie a murit. În ultimele 24 de ore la unitatea medicală au mai ajuns doi pacienţi cu această boală, şi ei fiind infectaţi în urma călătoriei în Zanzibar.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, bărbatul de 54 de ani cu malarie care era internat în stare gravă la această unitate medicală a murit zilele trecute, în secţia de Terapie Intensivă. Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, la acest spital au mai ajuns doi pacienţi cu malarie. Aceştia au călătorit în Zanzibar.

Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate, în decurs de o lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş”.

Avertismentul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătăţii a transmis, săptămâna trecută, un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Potrivit MS, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi 3 cazuri în ianuarie).

Ce este malaria

Ministerul preciza că ”malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari”.

În acest context, specialiştii au lansat un apel către populație, subliniind importanţa informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinaţii turistice. Și agenţiile de turism au fost îndemnate să îndrume turiştii către cabinetele medicale specializate în boli infecţioase şi medicina călătoriei, pentru a obţine informaţiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

Vaccinarea nu este obligatorie, dar este vitală

„Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a spus Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, potrivit unui comunicat de presă al unității medicale.

Care sunt simptomele malariei

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.

Semnele şi simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări. Specialiştii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate.

„Este esenţial ca pacienţii să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a iniţia rapid tratamentul specific”, spun specialiştii.

De asemenea, specialiştii avertizează că întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar şi la deces.

O boală comună în Tanzania

Malaria este destul de răspândită în Republica Unită Tanzania, spune Ministerul Afacerilor Externe pe pagina sa de internet în care prezintă condițiile de călătorie din această țară.

Vă recomandăm să procuraţi din timp, înainte de călătorie, un kit-medical împotriva malariei şi să utilizaţi măsuri contra ţânțarilor, cum ar fi spray-uri, plase sau aparate electrice, subliniază MAE.

”Nu există vaccinuri obligatorii a căror confirmare prin certificat să fie solicitată la intrarea în Tanzania dacă deplasarea a avut loc direct din România sau cu escală în aeroporturi din Europa. Recomandăm însă insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva febrei galbene), precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A și B, difteriei şi poliomielitei”, adaugă sursa citată.

Citiți și: UPDATE: Medicii legiști confirmă! Camelia Tișe a fost ucisă de MALARIE

Medicii infecționiști în alertă! Cazuri de malarie severă în România / APELUL medicilor pentru cei care călătoresc în zone tropicale

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare