Un parc din Sectorul 2 încă poartă numele generalului sovietic Tolbuhin. Cum s-ar putea numi

Publicat: 10/03/2022, 18:20
Actualizat: 10/03/2022, 18:27

Totemul cu denumirea Parcului Tolbuhin din Sectorul 2 al Capitalei a fost îndepărtat chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, respectiv pe 24 februarie 2022. Acum se caută un alt nume pentru parcul din sectorul 2.

„În contextul zilei de astăzi, am decis înlăturarea totemului cu denumirea parcului”, anunța Radu Mihaiu în urmă cu două săptămâni.

Motivul pentru care se cere schimbarea denumirii acestui parc, situat pe „Pache Protopopescu”, foarte aproape de Piața Iancului, este că Fiodor Ivanovici Tolbuhin a fost un mareșal rus al Armatei Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Propunerea celor de la Consiliul Local al Sectorului 2 este ca parcul să se numească “Grădina Mătăsari”.

În ceea ce privește viitorul nume al parcului, Capital face un sondaj de opinie în acest sens.

Inițiativa de schimbare a denumirii parcului este mai veche, însă, în contextul războiului din Ucraina, demersul s-a intensificat.

“Pe 25 februarie 2021, Consiliul Local al Sectorului 2 a trimis o cerere către Consiliul General al Municipiului București pentru schimbarea denumirii parcului Tolbuhin în “Grădina Mătăsari”.

Astfel de simboluri PCR-iste nu au ce căuta în statul democratic care este, astăzi, România. Fiecare pas pe care îl putem face în recuperarea identităţii și închiderea rănilor din trecut este important și nu vom ezita să îl facem, indiferent de împotrivirea ambasadei Rusiei la București.

Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Avem datoria morală de a păstra vie amintirea tuturor celor care s-au împotrivit ororilor acestui regim, nu a conducătorilor săi”, preciza edilul sectorului 2, în urmă cu două săptămâni.

Cine a fost Fiodor Ivanovici Tolbuhin

Fiodor Ivanovici Tolbuhin, născut 1894 și decedat  în anul 1949, a fost un mareșal rus, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al Dolilea război mondial. După cel de-al Doilea rǎzboi mondial a devenit membru în Sovietul Suprem al URSS.

Lituania a schimbat numele străzii pe care se află ambasada Rusiei

Autoritățile locale din Vilnius au schimbat numele străzii pe care se află sediul ambasadei Rusiei. Noua denumire va fi „Eroii Ucrainei”, potrivit unui anunț făcut de primarul capitalei din Lituania, Remigijus Simasius.

„Oricine va scrie ambasadei va trebui să îşi amintească de victimele agresiunii ruse şi despre eroii Ucrainei”, a scris acesta pe Facebook.

O alee înfundată vis-a-vis de ambasada rusă va primi în mod oficial acest nume miercuri, schimbând astfel adresa ambasadei. Corespondenţa va fi livrată ambasadei Rusiei numai dacă va avea noua adresă înscrisă la destinatar, a precizat primarul din Vilnius.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase