Un pod construit de studenți ieșeni, desemnat cel mai rezistent într-un concurs internațional. Cântărește doar 79 de kilograme și poate susține greutatea unei mașini (GALERIE FOTO)

Publicat: 18/05/2022, 20:01
Actualizat: 18/05/2022, 20:03

O echipă de studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a reușit să construiască cel mai rezistent pod înscris la o competiție internațională care a avut loc în Turcia. Podul proiectat și construit de studenții ieșeni are doar 79 de kilograme și a reușit să susțină o greutate de 1.250 de kilograme, echivalentul unei mașini.

Proiectarea și execuția podului metalic a durat șapte luni, iar podul a fost evaluat în cadrul a patru secțiuni: estetică, greutate, timp de montaj și rezistență. Conform criteriilor din concurs, studenții universității au fost pe locul I la rezistență, pe locul al II-lea la greutate, pe locul al III-lea la estetică și unicitate și pe locul al V-lea la timpul de montaj.

Podul, cu lungime de 6 metri, a fost gândit să poată fi replicat la scară mare și să se întindă peste un râu de 60 de metri. Studenții au făcut în cursul zilei de miercuri, 18 mai, în parcarea Facultății de Construcții și Instalații o probă de montare rapidă, ridicând de la zero podul, exact ca la proba concursului.

„Tema de proiectare se lansează în fiecare an în luna octombrie-noiembrie, efectiv echipa s-a format în luna noiembrie și de atunci până în februarie au avut timp să facă proiectarea podului. Au avut mai multe structuri în vedere, au făcut mai multe calcule și au ales această structură care trebuia să îndeplinească condițiile de la cele 4 secțiuni: greutate, să fie o structură cât mai ușoară, să arate bine, să fie rezistentă neapărat și să fie ușor și rapid de montat.

Concursul de anul acesta a arătat că este cel mai bun pod la partea de rezistență. Chiar dacă în același timp au fost poduri de o greutate mult mai mare decât a noastră, dublă chiar, unele chiar nu au ținut”, a declarat șef lucr. dr. ing. Gheorghiță Boacă, cadru didactic care a coordonat echipa de studenți.

Cei care fac parte din echipa câștigătoare sunt studenți în anul IV la Facultatea de Construcții și Instalații și spun că pentru ei a fost o experiență foarte utilă, reușind astfel să pună în practică ceea ce au învățat deja în teorie. „Știam de această competiție de acum doi ani, este o experiență frumoasă pe care nu o capeți pe băncile facultății. A fost dificil și nu știam cum ne vom descurca cu montajul, sunt conștient că nu este o meserie pentru fete. Îmi doresc să lucrez în acest domeniu în continuare, vreau să trec această provocare. Podurile sunt ca niște opere de artă din punctul meu de vedere”, a precizat Nicoleta Alexandra Popescu, studentă care a făcut parte din echipă.

La competiția internațională „Design&Construct 2022”, organizată la Universitatea Bogazici din Istanbul au participat în total 12 echipe. Echipa din Iași a fost singura din România, restul echipelor fiind din Turcia.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului