Un tribunal din Rusia l-a condamnat pe fostul jurnalist de investigații, Ivan Safronov, la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare”

Un tribunal din Rusia l-a condamnat pe fostul jurnalist de investigații, Ivan Safronov, la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/09/2022, 19:47

Fostul jurnalist de investigații, Ivan Safronov, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare de către un tribunal din Rusia. Bărbatul a fost găsit vinovat de „înaltă trădare”, cazul său fiind unul de referință pentru represiunea Kremlinului asupra libertății presei.

Ivan Safronov a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat informații clasificate. Avocații fostului jurnalist au declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că vor contesta sentința.

După ce i-a intervievat mama, sora și foștii colegi pentru un documentar legat de caz, jurnalista Katerina Gordeeva a afirmat că „toți cei apropiați de Safronov cred că acuzația de trădare este absurdă”.

Avocatul fostului jurnalist, Dmitri Katchev, a precizat că Safronov a rămas fără cuvinte la pronunțarea sentinței. „Safronov a primit 22 de ani pentru activitatea sa jurnalistică. Vreau ca fiecare dintre cei care se uită la mine acum să se gândească dacă el merită să rămână în acest domeniu. Dacă altcuiva i s-a dat 22 de ani de închisoare pentru că și-a făcut meseria”, a spus Katchev reporterilor.

Avocatul pentru drepturile omului, Pavel Chikov, a declarat că această sentință reprezintă o „pedeapsă sălbatică, demonstrativ crudă, corespunzătoare stării actuale a Rusiei”. El a afirmat că nu a găsit niciun alt exemplu de caz de trădare care să conducă la o sentință atât de aprigă, cu atât mai puțin împotriva unui jurnalist.

Deoarece este un proces pentru spionaj și trădare, începând din luna aprilie, Ivan Safronov a fost judecat cu ușile închise. Înainte de pronunțarea sentinței, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să renunțe la toate acuzațiile împotriva fostului jurnalist și să-l elibereze necondiționat.

Informațiile pe care Safronov le-ar fi divulgat se referă la livrările de armament rusesc în Orientul Mijlociu şi Africa. De asemenea, anchetatorii susţin că secretele respective au fost transmise, ulterior, şi Statelor Unite ale Americii.

Susținătorii fostului jurnalist spun că această condamnare nu reprezintă altceva decât o răzbunare din partea Kremlinului pentru expunerea detaliilor legat tranzacțiile internaționale cu arme ale Rusiei.

Specializat în domeniul militar și spațial, Ivan Safronov a lucrat ca reporter pentru ziarele Kommersant și Vedomosti și a fost consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, informează Reuters.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase