Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național. Sebastian Burduja: „Problemele apărute au fost locale”

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național. Sebastian Burduja: „Problemele apărute au fost locale”
Sursa: Nuclearelectrica
Publicat: 19/11/2023, 20:02
Actualizat: 19/11/2023, 21:44

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național, după fenomenele meteo din cursul nopții trecute, a transmis duminică seară Ministerul Energiei.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost resincronizată după ce s-a deconectat automat de la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Toate procedurile s-au derulat în parametrii tehnici normali.

„Suntem în contact permanent la nivelul Comandamentului energetic de iarnă cu toți cei implicați în rezolvarea provocărilor apărute la nivelul Sistemului Energetic Național, ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din zona de sud-est a României”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

El a mulțumit echipelor de intervenție care și-au făcut datoria în condiții dificile.

„ENEL, Transelectrica și ceilalți operatori implicați au acționat cu profesionalism și promptitudine. Sistemul energetic național și-a dovedit capacitatea de a funcționa în condiții corecte în situații extreme, cu rafale de vânt care au depășit 100 km/h. Problemele apărute au fost locale, nepunând în pericol stabilitatea sistemului energetic național. În mod special le mulțumesc specialiștilor de la Nuclearelectrica pentru resincronizarea Unității 1 într-un timp foarte scurt, în cursul zilei de mâine fiind programată funcționarea la puterea nominală”, a spus Sebastian Burduja.

Duminică, la ora 19:45 la Cernavodă se produceau 1170 MW, după ce sâmbătă seara producția centralei se înjumătățise, la 706 MW.

Compania Națională Nuclearelectrica SA este cea care operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unități nucleare CANDU, fiecare având o putere instalată de 700 MW, și care împreună au o cotă de peste 18% din producția totală de energie a țării.

Ministerul Energiei a amintit și că echipele Rețele Electrice Dobrogea, împreună cu cele transferate de la zona Muntenia și personalul contractorilor au restabilit alimentarea cu energie electrică pentru circa 80% dintre clienții afectați de vremea severă, potrivit unei informăria companiei.

„La ora 16, eforturile combinate ale tehnicienilor se concentrau pe restabilirea funcționării rețelelor care deservesc circa 20.000 de clienți, din care aproximativ 12.000 în județul Constanța, 4.000 în județul Tulcea și 5.000 în Călărași”, au transmis oficialii Rețele Electrice Dobrogea.

După remedierea incidentelor apărute în rețeaua de medie tensiune, echipele vor rămâne pe teren pentru repararea deranjamentelor individuale și a celor colective din rețelele de joasă tensiune

„Acolo unde se va constata că remedierea durează un timp prea îndelungat, compania va conecta gospodăriile afectate la generatoare electrice”, a anunțat Ministerul Economiei.

Bilanțul pagubelor

Municipiul Constanţa a fost sâmbătă seara, dar şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, sub avertizări cod roşu de ploi şi de vânt puternic, rafalele depăşind peste 100 de km/h.

În urma fenomenelor meteorologice extreme de noaptea trecută, în municipiul Constanța au căzut 92 de copaci, dintre care 12 peste autoturisme, foarte multe crengi au fost rupte de vântul puternic, mai multe panouri informative au fost luate de vânt, zeci de acoperișuri s-au  desprins și au căzut.

De asemenea, mai multe zone din oraș au fost inundate.

Citiți și: Primarul Vergil Chiţac: O furtună de o asemenea violenţă nu cred că a fost vreodată în Constanţa. Au căzut copaci sănătoşi. Ultimul bilanț

UPDATE | Alimentarea cu energie, reluată parțial în județul Constanța. Cum arată marea după codul roșu de furtună – VIDEO

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator