„Uniți pentru Ucraina”, grupul de Facebook la care aderă oră de oră mii de membri. Românii oferă cazare, medicamente și hrană refugiaților

„Uniți pentru Ucraina”, grupul de Facebook la care aderă oră de oră mii de membri. Românii oferă cazare, medicamente și hrană refugiaților
Sursa: captură Facebook
Publicat: 24/02/2022, 22:50
Actualizat: 24/02/2022, 22:53

„Uniți pentru Ucraina” este grupul de Facebook în care s-au adunat aproape 10.000 de români dornici să sprijine civilii din țara vecină afectați de război. Ei oferă cazare, hrană sau medicamentele refugiaților.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a scos la lumină solidaritatea românilor. Sunt sute de mesaje în care oamenii își oferă casele pentru familiile refugiaților, dar și patrupedelor.

O parte din ele sunt semnate de persoane care nu mai locuiesc în România, dar care au proprietăți și doresc să le ofere persoanelor care reușesc să fugă din calea războiului.

GÂNDUL redă câteva mesaje postate pe grupul „Uniți pentru Ucraina”, acestea fiind transmise în limba română, dar și în engleză.

  • „Bună seara, chiar dacă nu sunt în țară, ofer cazare unei familii numeroase sau două în județul Bacău. (accept animale)”
  • „Am o Dacie Dokker. Ofer transport până la graniță pentru alimente/ bunuri etc, și transport de la granița cu Ucraina până la București”
  • „Eu sunt din Cluj și ma pot oferi voluntar sa strâng donații de haine, alimente, medicamente pentru refugiații din Ucraina. De asemenea, limba mea maternă este ucraineană și chiar dacă vorbesc mai rar, pot ajuta cu traduceri, însă nu traduceri autorizate. Ma bucur nespus de mult sa vad atâtea persoane cu suflet bun și deschis.
  • „Ofer cazare într-un apartament cu 3 camere în București pentru familii cu copii! Pot să mă deplasez cu mașina la graniță pentru a-i prelua”
  • „Ofer casă cu teren lângă București, pentru o familie mai numeroasă. Casa are toate condițiile, pot să stea pe termen nelimitat. Eu trăiesc în Canada”
  • „Bună seara! Și eu aș dori să ajut să găzdui o familie de refugiați din Ucraina  Dacă știți pe cineva contactați-mă”
  • „Offering indefinite time housing for one refugee family in Cluj-Napoca. Can arrange transportation from the border if necessary”.

Un mesaj este semnat de o familie din Ucraina care dorește să se cazeze într-o locație în apropiere de Focșani. Autoarea postării caută o locație ieftină, în România, ea spunând că vrea ca ulterior să ajungă în Germania.

„Hello, we are not speak Romanian, sorry, we are from Ukraine, and need sleep this night somewhere on Romania, maybe near Foksani. Maybe you now some place not expansive, places which me try to find are very expensive. We will be very thankfull”, scrie Irina, o femeie care spune că a reușit să plece din Ucraina.

Imediat, peste 100 de oameni îi răspund la mesaj. Îi oferă alternative de cazare, dar și bani pentru a putea sta la o unitate hotelieră.

„Hi! Please find a place near Focșani, can I pay urgent for your family 300 lei for this night, maybe two nights”, a transmis o româncă.

Un alt mesaj extrem de popular în acest grup de Facebook este cel postat de Ștefan Mandachi, bărbatul devenit celebru după ce a construit primul centimetru de autostradă și totodată cel care a lansat campania #ȘÎEU.

„La hotelul nostru din Suceava am cazat gratuit deja (la ora 17:45) primii patru refugiați: soț, soție, copil, bunica. Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiți și există multe rezervări prealabile (inclusiv ucrainieni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiați CU CÂINI și PISICI. Vom construi până luni 30 țarcuri și cuști pentru „câinii refugiați” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se mușcă). Asta în primă fază! Chiar dacă depășim numărul, găsim soluții pentru necuvântătoare”, a scris el pe pagina de socializare.

Mesajul a fost de repostat pe de mai mulți utilizatori ai platformei care fac parte din grupul „Uniți pentru Ucraina”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”