Uzina Ford Craiova, transferată către Ford Otosan

Uzina Ford Craiova, transferată către Ford Otosan
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 14/03/2022, 11:41

Ford anunță transferul proprietății fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan.

Totodată, producătorul american a confirmat că trei noi vehicule electrice vor intra în producție, din anul 2024, la uzina din Bănie.

Ford confirmă luni, 14 martie, transferul proprietății fabricii din Craiova către partenerul său strategic Ford Otosan, se arată într-un comunicat de presă emis de producătorul american.

„Acest transfer arată modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cât mai eficientă a resurselor existente prin investiții comune, beneficiind în același timp de experiența extinsă a Ford Otosan. Salutăm această oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koç Holdings prin Ford Otosan și de a dezvolta împreună acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes și considerăm că prin experiența și expertiza Ford Otosan în electrificare și vehicule comerciale, aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare și mai ridicat”, a spus Stuart Rowley, Președintele Ford Europa.

Fabrica Ford de la Craiova va juca un rol important în viitor

Potrivit reprezentanților Ford, anunțul permite fabricii de la Craiova să joace un rol major în viitorul acestui joint venture și sprijină planurile Ford cu privire la electrificare și vehicule comerciale. Totodată, acest lucru permite Ford Otosan să-și extindă amprenta sa internațională în ceea ce privește producția de vehicule și experiența în acest domeniu.

„Acest acord deosebit de important la care am ajuns astăzi va consolida poziția Ford Otosan de cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa. Suntem mândri să facem parte din echipa Ford care pastrează supremația pe piața de vehicule comerciale la nivel european. Totodata, ne angajăm să fim partenerul de încredere pentru succesul viitor al vehiculelor electrificate Ford. Considerăm că lansările de modele viitoare, alături de planurile de creștere și tehnologizare, vor oferi oportunități exponențiale și interesante pentru echipa de la Craiova. Mai mult, suntem încrezători că împreună vom construi viitorul uzinei din Craiova”, a declarat Haydar Yenigun, director general Ford Otosan.

În același timp, Ford a anunțat că modelul Puma, care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va primi din 2024 o versiune complet electrică, ce se va fabrica la uzina din Craiova.

Anul trecut, Ford a confirmat că începând cu 2023 la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar ușor, care din 2024 va exista și în varianta complet electrică. Totodată, compania a anunțat că acest vehicul va fi viitoarea generație Transit Courier. În plus, un vehicul multifuncțional compact – Tourneo Courier – urmează, de asemenea, să fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică ce urmează a fi lansată în producție în 2024.

Ford a mai anunțat că producția SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an.

Ford și Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietății să fie finalizat în al treilea trimestru al anului 2022, proces condiționat de aprobările autorităților relevante și ca urmare a consultărilor.

Ford Otosan este o companie cotată la bursă, în care Ford și Koç Holding au acțiuni egale. Ford Otosan este cel mai mare centru de producție de vehicule comerciale Ford din Europa.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a fost corespondent al postului Realitatea TV. În anul citeste mai mult