Val de scumpiri inimaginabile în România | Câți lei va costa 1 litru de ulei, din 1 septembrie 2022

Val de scumpiri inimaginabile în România | Câți lei va costa 1 litru de ulei, din 1 septembrie 2022
Val de scumpiri inimaginabile în România | Câți lei va costa 1 litru de ulei, din 1 septembrie 2022 / Sursa foto: Facebook
Publicat: 16/07/2022, 09:53

Un val de scumpiri este așteptat în România. Prețurile vor crește din cauza secetei extreme cu care se confruntă țara noastră, dar și întregul continent. Fermierii trag semnale de alarmă și spun că cele mai afectate de lipsa ploilor sunt culturile de porumb și de floarea soarelui.

Din cauza secetei din România, începând din toamnă, un litru de ulei ar putea costa cu până la 5 lei mai mult. De asemenea, pe lista scumpirilor din septembrie se numără și laptele, carnea, dar și legumele.

Cea mai afectată de arșiță este zona Vrancea, susține ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Culturile fermierilor sunt distruse aproape în totalitate

Și în cazul în care va ploua, în unele locuri recoltele fermierilor nu mai pot fi salvate, declară ministrul, care precizează că de vină este lipsa de investiții în sistemele de irigații.

„În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații.

Această situație a determinat pe mulți fermieri să nu poată să folosească sursa de apă care există în mod natural, neavând posibilitatea prin sistem ea să fie pompată și să ajungă la rădăcina plante. În unele zone, indiferent ce cantitate de apă vine, cultura este pierdută”, a afirmat Petre Daea, citat de Știrile Kanal D.

Vă recomandăm să citiți și:

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase